Soome kaitseministeeriumi ametnikud soovivad endale ihukaitsjaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseministeeriumi hoone
Soome kaitseministeeriumi hoone Foto: Wikipedia.org

Soome kaitseministeeriumi kõrged ametnikud ja kaitseväe kindralid soovivad endale relvastatud ihukaitsjaid, kellel on õigus ohuolukordades kasutada jõudu ja relvi.

Eriväljaõppe saanud militaarihukaitsjaid ja sõjalisi julgeolekutöötajaid tahetakse kasutada lisaks oma riigiametnike turvamisel ka kõrgete väliskülaliste julgeoleku tagamisel, edastab iltalehti.fi.

Soome kaitseministeeriumi töörühm avaldas eile sellekohase raporti.

Seni on kaitsejõud tohtinud turvata vaid oma siseringis, mitte sellest väljapool.

Kuid kaitseministeerium ja sõjaväe juhid arvavad nüüd, et nende ja neile saabuvate külaliste julgeolek peaks olema Soomes tagatud kõikjal ja igal sammul, mitte vaid sõjaväega seotud kohtades.

Ihukaitsjate vajalikkust uurinud kaitseministeeriumi töörühma teatel lähtutakse eriväljaõppe saanud isikute rakendamisel asjaolust, et terrorismiohu tõttu peab kõrge auastmega militaarjuhtidel olema ööpäevaringne kaitse ning paljud väliskülalised on harjunud karmide turvameetmetaga  ja ootavad neid ka Soomes.

Kaitseministeeriumi töörühm tegi ettepaneku seadusemuudatuseks, mis lubaks kaitseväel tegeleda ka julgeoleku tagamisega ja andma neile selles vabad käed ja rohkem vastutust.

Töörühma arvates peaks militaarihukaitsjatel olema õigus julgeoleku kaalutlustel eristada ja sulgeda teatud alasid, keelata või piirata liiklemist ning eemaldada ja võtta kinni kahtlust tekitavaid ja ohtlikke isikuid.

Soome siseministeeriumi arvates ei vaja kaitseministeeriumi ametnikud ihukaitsjaid, küll aga võiks need olla kindralitel.

«Ihukaitsjate rakendamine tähendaks seda, et kaitseministeeriumi ametnikud või nende külalised oleks teiste ministeeriumide töötajate ja nende külalistega eelisseisundis. Sellel on raske leida põhjendust,» sõnas ihukaitsjate vajadust uurinud siseministeeriumi esindaja Timo Kerttula.

Lisaks on siseministeerium selle vastu, et miltaarihukaitsjad tohiksid ohuolukordades langetatad näiteks alade eristamise ja isikute kinnipidamise otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles