Egiptuses kukkus alla Venemaa reisilennuk, hukkus 224 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene lennufirma Kogalõmavia reisilennuk Airbus 321 lagunes Egiptuses Siinai poolsaare kohal õhus, kuid esialgu on vara teha järeldusi, mis katastroofi põhjustada võis, ütles Riikidevahelise lennunduskomitee MAK direktor Viktor Sorotšenko. 

Direktor ütles pühapäeval ajakirjanikele, et lennuk lagunes juba õhus. «Järeldustest on liiga vara rääkida. Purunemine leidis aset õhus, rusud on laiali umbes 20 ruutkilomeetri suurusel maa-alal,» ütles ta õnnetuspaika külastades.

Vene transpordiohutusamet Rostransnadzor tegi lennufirmale Kogalõmavia ettekirjutuse peatada kõik Airbus A321 lennud kuni Egiptuse lennukatastroofi asjaolude väljaselgitamiseni.

Ka teised Vene lennufirmad peaksid hindama kõiki riske, rakendama ennetavaid ohutusabinõusid ning langetama otsuse Airbus A321 tüüpi lennukite kasutamise suhtes, teatas amet avalduses.

Laupäeval Egiptuses Siinai poolsaare kohal alla kukkunud Vene reisilennuki hukupaigast on üle 150 surnukeha toimetatud Kairosse, teatas telekanali Rossija-24 korrespondent pühapäeval.

«Praeguseks on Kairosse toimetatud 153 surnukeha, mis viiakse peatselt edasi Peterburi,» teatas ajakirjanik.

Laupäevases lennukatastroofis hukkunute surnukehad peaksid jõudma Peterburi esmaspäeva hommikuks, ütles pühapäeval Vene eriolukordade ministri asetäitja Vladimir Stepanov. «Kavatseme lõpetada surnukehade katastroofipaigalt äratoomise tänase päeva lõpuks, seejärel tuuakse ohvrite säilmed Peterburi,» ütles aseminister.

Pühapäeva hommikuks oli leitud 163 ohvri surnukehad

Egiptuse päästemeeskonnad laiendasid pühapäeval otsingute piirkonda laupäeval alla kukkunud Vene reisilennuki hukupaigas Siinai poolsaarel, seni on leitud 163 ohvri surnukehad.

Päästetöödel osaleva Egiptuse sõjaväelase sõnul on otsustatud laiendada otsingute perimeetrit 15 ruutkilomeetrile. «Leidsime kolmeaastase tüdruku surnukeha vrakist kaheksa kilomeetri kauguselt,» ütles ohvitser õnnetuspaigast 60 kilomeetri kaugusel asuvast El-Hasana sõjaväebaasist.

Egiptuse uudisteagentuuri MENA teatel on Kairosse jõudnud ka Vene uurijad, kellele võimaldatakse juurdepääs katastroofipaigale Siinai poolsaare keskosas. Uurijad on leidnud lennuki musta kasti, Egiptuse valitsuse teatel asutakse selle sisu analüüsima, et teha kindlaks õnnetuse põhjus. Nii Egiptuse kui ka Vene ametiisikud on suhtunud skeptiliselt Islamiriigi Egiptuse haru väidetesse, et nemad lennuki alla tulistasid.

Alla kukkunud lennuki vrakk Siinai poolsaarel. Foto: AFP / Scanpix
Alla kukkunud lennuki vrakk Siinai poolsaarel. Foto: AFP / Scanpix Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Pardasalvestised said kahjustada

Reisilennuki Airbus-A321 pardasalvestid said katastroofis pisut kahjustada, ütles pühapäeval Vene transpordiminister Maksim Sokolov.

«Kahjustused on väikesed, nagu Egiptuse kolleegid meile kinnitasid,» ütles minister, kelle sõnul pardasalvestid on pitseeritud ja neid ei ole veel avatud.

Reisilennuki mõlemad mustad kastid on leiti laupäeval. Lennukites on tavaliselt kaks musta kasti - üks kokpiti häälesalvesti ja teine lennuandmete jaoks.

Prokuratuuri Põhja-Siinai büroo küsitles seoses juhtunuga lennuliiklusteenistuse ametnikke ning andis tsiviillennundusministeeriumi tehnilisele meeskonnale korralduse analüüsida lennuki musta kasti sisu.

Lennuki rusud on laiali 39 ruutkilomeetri suurusel alal

Reisilennuki rusud on paisatud laiali 39 ruutkilomeetri suurusel maa-alal, edastas Vene telekanal Rossija 24 pühapäeval sündmuspaigalt. Telekanali teatel sai katastroofis kõige vähem kannatada lennuki kokpit.

Vene transpordiprokuratuuri teatel läbis lennuki meeskond Egiptuses enne väljalendu tervisekontrolli, mille käigus mingeid probleeme ei avastatud.

Lennuk kukkus alla 23 minutit pärast õhkutõusmist

Egiptuses Siinai poolsaare kohal kukkus laupäeval 23 minutit pärast õhkutõusmist alla Vene reisilennuk, hukkusid kõik 224 reisijat ja meeskonnaliiget. Julgeolekuallikate hinnangul oli lennukil tehniline rike, kuid äärmusrühmitus Islamiriik teatas lennuki allatulistamisest.

Vrakk leiti Siinai poolsaarelt ja julgeolekujõud piirasid selle ümber. Arishi linnast saadeti sündmuspaigale 20 kiirabiautot.

Lennuki teekond. Foto: TASS / Scanpix
Lennuki teekond. Foto: TASS / Scanpix Foto: Marina Lystseva/Marina Lystseva/TASS

Vene lennuameti Rosaviatsija andmeil väljus lennuk kell 5.51 hommikul ja pidanuks jõudma Peterburi Pulkovo lennujaama veidi peale kella 11, kirjutas BBC. Ühendus kadus enne plaanitud kontakti Küprose lennujuhtidega.

Veebisaidi Flight Radar andmed näitasid, et natuke aega enne signaali kadumist tegi lennuk järsu laskumise kiirusega pea kaks kilomeetrit minutis. 

Kõik pardalolijad hukkusid

Pardalolijatest enamus olid vene turistid ning masin oli teel Sharm El Sheikhist Peterburi. Lennukiks oli Airbus A-321, kirjutas Interfax.

Lennuk kuulus firmale Kogalõmavia, hilisema ärinimega Metrojet, pardal oli viimaste andmete järgi 217 reisijat. Egiptuse siseministeeriumi andmeil viibis lennukis 214 venelast ja kolm ukrainlast, neist 138 naist, 62 meest ja 17 last. 

Venemaa Egiptuse-saatkond teatas oma avalduses, et kõik reisijad on hukkunud.

«Kahjuks on kõik Sharm el-Sheikhist Peterburi teel olnud Kogalõmavia reis 9268 reisijad surnud. Me avaldame perekondadele ja sõpradele kaastunnet,» seisab saatkonna Facebooki lehele postitatud sõnumis.

Foto: DMITRY LOVETSKY/AP
Pardalolnute lähedased Peterburis Pulkovo lennujaamas meelt heitmas. Fotod: AFP/Scanpix
Pardalolnute lähedased Peterburis Pulkovo lennujaamas meelt heitmas. Fotod: AFP/Scanpix Foto: DMITRY LOVETSKY/AP

Reutersi vahendusel ütles üks Egiptuse julgeolekutöötaja laupäeval, et kaheks jupiks murdunud lennuki ühest sektsioonist kostus hääli. «Päästemeeskond üritab sinna siseneda ja me loodame leida ellujääjaid, eriti pärast seda, kui kuulsime seest vaevatud hääli,» ütles anonüümsust palunud egiptlane. Laupäeval kella poole kolmeks teatasid egiptlased, et ellu ei jäänud siiski keegi.

Õnnetuse põhjus on teadmata

Ajaleht Guardian vahendas Egiptuse meediat, mille järgi oli õnnetuse põhjuseks tehniline viga. Meeskond olevat võtnud ühendust lennujuhtidega ja palunud juba lähimas lennujaamas maandumiseks. Uurijad spekuleerisid, et piloodid üritasid sooritada hädamaandumist.

Vene suursaatkond teatas Twitteris, et reisilennuk üritas teha El Arishi linna lennuväljal hädamaandumist. Lennuki meeskond oli viimase nädala jooksul kurtnud mootoriprobleemide üle.

Kuigi senise ametliku uurimise andmeil oli tegu tehnilise veaga, kiitles lennuki allatulistamisega juba terrorirühmitis Islamiriik ehk ISIS. «Islamiriigi võitlejatel õnnestus Siinai provintsi kohal alla tulistada Vene lennuk, mille pardal oli üle 220 ristisõdija. Jumalale tänu, said nad kõik surma,» vahendas BNS rühmituse Twitterisse postitatud avaldust. 

Rühmituse sõnul oli tegemist kättemaksuga õhurünnakute eest Süürias.

Pardalolnute lähedased. Fotod: AFP/Scanpix
Pardalolnute lähedased. Fotod: AFP/Scanpix Foto: OLGA MALTSEVA/AFP

Vene transpordiminister Maksim Sokolov tõrjus Islamiriigi väiteid Vene lennuki allatulistamisest, kirjutas BNS.

«Praegu on erinevas meedias ringlemas informatsioon, et Vene reisilennukit tabas terroristide tulistatud tõrjerakett. Seda teavet ei saa pidada õigeks,» vahendas BNS ministri sõnu.

Uudisteagentuur AFP usutles mitmeid sõjanduseksperte, kelle hinnangul ei ole Siinai poolsaarel tegutsevatel ISi võitlejatel rakette, mis võiksid tabada kõrgel lendavaid lennukeid. Eksperdid ei ole siiski välistanud võimalust, et lennuki pardal oli pomm.

Valdusfirma TH&C, mille koosseisu lennufirma kuulub, kinnitas, et Vene ettevõte Kogalõmavia ei näe põhjust pidada Egiptuses aset leidnud lennuõnnetuse põhjuseks inimfaktorit, kirjutas BNS.

TH&C pressiesindaja Oksana Golovina sõnul oli allakukkunud lennuki komandöril Valeri Nemovil selja taga üle 12 000 lennutunni.

«Komandör Valeri Jurjevitš Nemovil on selja taga üle 12 000 lennutunni, seega tegemist on vaieldamatult väga kogenud, lugupeetud ja väga teeneka piloodiga. Neist 3100 tundi oli ta lennanud just nimetatud lennukitüübiga. Seetõttu ei ole meil alust arvata, et mingi vea oleks teinud lennuki meeskond,» lisas Golovina.

Tehnilisest vaatevinklist oli lennuk täiesti kõlblik ja korras, sest vastasel juhul ei oleks ta õhku tõusnud ja seega ei tea me, mis võis sellise katastroofi põhjustada, ütles Golovina.

Pardalolnu lähedane. Fotod: AFP/Scanpix
Pardalolnu lähedane. Fotod: AFP/Scanpix Foto: OLGA MALTSEVA/AFP

Guardiani andmeil võeti konkreetne lennumasin teenistusse 18 aastat tagasi. Veel kirjutab leht, et Vene riiklik transpordijärelvalveamet Rostransnadzor avastas viiimase rutiinse kontrolli käigus Kogalõmaviasse ohutusreeglite rikkumisi, kuid firma parandas puudujäägid selleks ettenähtud tähtajaks.

Egiptuse president kutsus ootama ära ametlikud uurimistulemused

Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi kutsus pühapäeval ootama ära ametlikud uurimistulemused, et saada selgust päev varem Vene reisilennukiga aset leidnud katastroofi põhjustes.

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik on väitnud, et nemad tulistasid laupäeval Egiptuses Siinai poolsaare kohal alla Vene lennukompanii Kogalõmavia reisilennuki Airbus 321, kuid eksperdid on avaldanud kahtlust džihadistide võimekuse üle tabada täislennukõrguse saavutanud lennukit.

«Sellise juhtumi korral jätkem lennuõnnetuse põhjuse spetsialistidele välja selgitada, kuna see on ulatuslik ja keeruline tehniline uurimine,» tsiteeris uudisteagentuur MENA presidendi sõnu kohtumisel kõrgete sõjaväelastega

Mitu lennufirmat peatasid lennud üle Siinai poolsaare

Laupäevase Vene reisilennuki huku järel on lennufirmad Lufthansa, Air France ja Emirates teatanud, et peatavad kuni katastroofi asjaolude selgumiseni lennud üle Siinai poolsaare.

Äärmusrühmituse Islamiriik Egiptuse haru teatas laupäeval, et tulistas reisilennuki alla, kuid teadet ei peeta usutavaks. Lufthansa ja Air France´i teatel on Siinai õhuruumist eemalehoidmine ettevaatusabinõu kuni Vene lennuki allakukkumise asjaolude selgumiseni.

Putin kuulutas pühapäeva üleriigiliseks leinapäevaks, Peterburi pikendas leina kolme päevani

Venemaa president Vladimir Putin on avaldanud hukkunute perekondadele kaastunnet ja kuulutas pühapäeva ametlikult leinapäevaks, teatas Kremli pressiteenistus.

Peterburi linnavalitsus otsustas pikendada seoses lennukatastroofiga välja kuulutatud ülemaalist leina ka esmaspäevale ja teisipäevale, ütles Peterburi kuberner Georgi Poltavtšenko pühapäeval ajakirjanikele. «Otsustasime, et Peterburis on leinapäevad ka 2. ja 3. november,» ütles kuberner.

Leinalipp Vene saatkonnal Tallinnas. Foto:
Leinalipp Vene saatkonnal Tallinnas. Foto: Foto: Eero Vabamäe

Tegu Venemaa suurima lennuõnnetusega

Neeme Raud selgitas laupäeval ETV uudistesaatele «Aktuaalne kaamera» antud intervjuus, et siiani oli Venemaa suurim lennuõnnetus 1985. aastal, kui Taškentist Leningradi teel olnud Aerofloti lennuk Tu-154 alla kukkus, mis nõudis 200 inimelu, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Raua sõnul on küll ametlik leinapäev pühapäeval, kuid juba laupäeva õhtul olid suuremad telekanalid oma saatekavad ümber kujundanud, seega laupäevaõhtuse meelelahutuse asemel pakutakse palju vaiksemaid saateid ja filme.

Raud selgitas, et president Vladimir Putini korraldusel on katastroofi põhjuste uurimiseks moodustatud riiklik komisjon.

Kogalõmavial on Raua sõnul ka varem üsna suuri probleeme olnud, neist suurim oli 2011. aasta uusaasta päeval, kui Surguti lennuväljal lennuk ühe kütusepaagi lõhkemise tõttu vahetult enne õhkutõusmist süttis, põles täielikult ja surma sai kolm inimest.

Vene uudistekanalite teatel saavad iga hukkunu lähedased kindlustuselt enam kui kahe miljoni rublase kompensatsiooni ehk pisut üle 28,5 tuhande euro.

Peterburi parlamendi saadik Vjatšeslav Makarov teatas hiljem, et reisilennuki pardal viibinute sugulased annavad tuvastusprotsessi läbiviimiseks parasjagu DNA-proove, kirjutas BNS.

Omaksed Peterburi Pulkovo lennujaama infoleti ees. Foto: AP/Scanpix
Omaksed Peterburi Pulkovo lennujaama infoleti ees. Foto: AP/Scanpix Foto: DMITRY LOVETSKY/AP

Vaata videost, kuidas õnnetusse sattunud lennuk tunamullu Austriast õhku tõuseb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles