USA admiral: sõjavägi jätkab tegutsemist seal, kus rahvusvaheline õigus lubab

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA admiral Harry Harris (vasakul).
USA admiral Harry Harris (vasakul). Foto: SCANPIX

USA sõjavägi jätkab tegutsemist kõikjal, kus rahvusvaheline õigus lubab, sealhulgas Lõuna-Hiina merel, ütleb Ühendriikide admiral täna Pekingis.

Raketihävitaja USS Lassen sõitis eelmise teisipäeva varahommikul kohaliku aja järgi vähem kui 12 meremiili kauguselt mööda vähemalt ühest tehissaarest vaidlusaluses Spratly saarestikus. Läbisõit Lõuna-Hiina mere vetest, millele lisaks Hiinale pretendeerivad ka Filipiinid ja Vietnam, kestis kaks tundi.

Hiina mõistis USA sõjalaeva läbisõidu vetest, mida ta peab endale kuuluvaks, karmilt hukka kui oma suveräänsuse rikkumise. Washingtoni hinnangul ei laiene tehissaartele rahvusvahelise õiguse järgi 12 meremiili laiune territoriaalvete ala.

«Rahvusvahelised veed ja õhuruum kuuluvad kõigile ja ei ole ühegi riigi võimupiirkond,» seisab kõne kavandis, mille USA admiral Harry Harris peab täna Pekingi Ülikooli Stanfordi keskuses.

«Meie sõjavägi jätkab lendamist, seilamist ja tegutsemist igal ajal kõikjal, kus rahvusvaheline õigus lubab. Lõuna-Hiina meri ei ole ja ei muutu erandiks,» lausus Ühendriikide Vaikse ookeani väejuhatuse (USPACOM) komandör.

Harrise sõnavõtt on märk Ühendriikide otsusekindlusest strateegiliselt tähtsa veetee asjus, kuhu Peking on ehitanud sõjaliseks otstarbeks kaljusid ja riffe.

Peking peab endale kuuluvaks pea kogu Lõuna-Hiina merd.

USA admiral kirjeldas nõuet mitmetitõlgendatavana.

Ühendriigid tunnustavad ka riikide õigust saata sõjalaevu teiste riigi territoriaalvetesse tingimustel, et nad ei teosta sõjalist või luurealast tegevust. Seda tuntakse territoriaalvetest rahumeelse läbisõidu klauslina.

Hiina vaidlustab rahvusvahelise õiguse sellist tõlgendust, väites, et teiste riikide sõjalaevad ei tohi seilata riiki vetesse ilma Pekingi selgesõnalise loata.

Harrisel jagus hiinlastele ka leebemaid sõnu. Ta tunnustas USA-Hiina sidemeid ja märkis, et Hiina ja Ühendriikide laevad külastavad teineteise sadamaid.

«Mõned asjatundjad ennustavad meie riikide vahel eelseisvat kokkupõrget. Ma ei kuulu nende pessimistide hulka,» sõnas ta.

«Ehkki me oleme mõnedes küsimustes eri meelt, kõige avalikumalt neist Hiina nõuete ja tegevuste üle Lõuna-Hiina merel, on paljud valdkondi, kus meil on ühisosa,» lausus USA admiral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles