Suurbritannia: Vene lennukihuku põhjustas tõenäoliselt ISi pomm

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirikulised süütavad Peterburi Püha Iisaku katedraalis küünlaid, et mälestada lennukatastroofis hukkunuid.
Kirikulised süütavad Peterburi Püha Iisaku katedraalis küünlaid, et mälestada lennukatastroofis hukkunuid. Foto: SCANPIX

Egiptuses Siinai poolsaarel alla kukkunud Vene reisilennuki huku põhjustas suure tõenäosusega pomm, mille asetas lennuki pardale äärmusrühmituse Islamiriik (IS) toetaja, ütles eile Briti välisminister Philip Hammond.

«Arvame, et lennuki pardal oli pigem võimalikult kui mittevõimalikult lõhkekeha,» lausus Hammond usutluses USA telekanalile CNN.

«Peab olema suur tõenäosus, et (vahejuhtumiga) on seotud ISIS,» lisas Hammond, kasutades ISi varasemat nimekuju.

«See ei tähenda, et rünnaku juhised anti ISi peakorterist Süüriast,» ütles Hammond enne kohtumist USA välisministri John Kerryga. «Selleks võis olla üksikisik, kes sai ISilt inspiratsiooni, kes oli ISi propagandat vaadates end ise äärmuslikult meelestanud ning tegutses ISi nimel ilma, et teda oleks ilmtingimata juhendatud.»

Vene ja Egiptuse ametnikud on kritiseerinud Briti ametnikke selle eest, et nimetasid lennuki allakukkumise põhjusena lõhkekeha plahvatuse ajal, mil juurdlus asjaolude väljaselgitamiseks veel kestab. Hammondi sõnul tugineb tema hinnang temani jõudnud luureandmetele.

Vastuseks CNNi ajakirjaniku küsimusele, kas on suur tõenäosus, et lennuki allakukkumise põhjustas ISi paigaldatud pomm, ütles Hammond: «Praegu näib sedasi.»

31 . oktoobril kukkus Siinai poolsaarel alla Sharm el Sheikhist Peterburi teel olnud Vene reisilennuk, hukkusid kõik 224 pardalolnut. Lennukatastroofi järel võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik, kes teatas, et ründas lennukit kättemaksuks Vene õhulöökide eest Süürias.

Suurbritannia, USA ja rahvusvahelised uurijad kahtlustavad, et lennukis plahvatas pomm, Egiptuse ametnike sõnul pole selle kohta veel tõendeid ning juurdlus kestab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles