Kataloonia iseseisvuslased vajutasid gaasi põhja

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia kett (Via Catalana) leidis aset Kataloonia rahvuspäeval 11. septembril 2013. aastal. 1 600 000 kuni 2 000 000 inimest ühendasid oma käed, luues elava 400 kilomeetrise inimketi, alustades põhjapoolsest linnast El Pertus ning lõpetades lõunapoolses asulas Alcanar.
Kataloonia kett (Via Catalana) leidis aset Kataloonia rahvuspäeval 11. septembril 2013. aastal. 1 600 000 kuni 2 000 000 inimest ühendasid oma käed, luues elava 400 kilomeetrise inimketi, alustades põhjapoolsest linnast El Pertus ning lõpetades lõunapoolses asulas Alcanar. Foto: plus.google.com

Kataloonia parlament ei kuulutanud küll eile iseseisvust välja, kuid vastuvõetud otsus protsessi käivitamiseks osutus ettearvamatult radikaalseks.

Näiteks sätestab dokument, et Kataloonias ei kehti enam Hispaania konstitutsioonikohtu otsused. Ühtlasi on parlamendil vaid 30 päeva võtmaks vastu seadused, millega asutatakse Kataloonia maksuamet ja sotsiaalkindlustuse süsteem.

Kummalisel kombel kiirendavad protsessi selle sisemised nõrkused, kirjutab Financial Times – eraldujate häälteenamus septembrikuistel valimistel (47,8 protsenti) ei osutunud piisavaks, et kvalifitseeruda pesuehtsaks referendumiks.

«Neil on [nüüd] vaja näidata, et protsess ei peatu. Ning seetõttu on nad vajutanud gaasipedaalile,» ütles Barcelona ülikooli politoloog Oriol Bartomeus.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy andis eile selge sõnaga mõista, et valitsus palub konstitutsioonikohtul katalaanide otsuse tühistada. «Kataloonia ei eraldu ning lõhenemist ei tule,» teatas Rajoy.

Kui Kataloonia ei kuuletu, võib olukord minna väga teravaks. Mõned ministrid on juba kaalunud piirkonna rahakraanide kinnikeeramist.

Samal ajal on konstitutsioonikohtul volitused kehtestada sanktsioone liidrite vastu, kes eiravad nende otsuseid. Siis tekib küsimus, kes ja kuidas sanktsioone jõustama asub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles