ÜRO rahuvalvajatele esitati uued süüdistused seksuaalkuritegudes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinibaretid Kesk-Aafrika Vabariigis valvamas kohalikku tseremooniat.
Sinibaretid Kesk-Aafrika Vabariigis valvamas kohalikku tseremooniat. Foto: SCANPIX

Kesk-Aafrika Vabariigis tegutsevate ÜRO rahuvalvajate vastu esitati uued süüdistused seksuaalkuritegudes, teatas eile maailmaorganisatsiooni esindaja.

Süüdistuse kohaselt kasutasid Kongo päritolu rahuvalvajad seksuaalselt ära tüdrukuid ja naisi, kellest osad on nüüd rasedad.

«Kolm neist on nooremad, kui 18 aastased,» ütles ÜRO ametnik.

Allikate kohaselt oli noorim rahuvalvajate ohver 14-aastane.

ÜRO missiooni vastu Kesk-Aafrika Vabariigis on esitatud juba terve seeria süüdistusi seksuaalkuritegudes. Riigis tagavad korda rahuvalvajad Kamerunist, Kongo Demokraatlikust Vabariigist ja Bangladeshist.

ÜRO oktoobris avaldatud 400-leheküljelises raportis soovitatakse luua rahvusvaheline eritribunal, mis mõistaks kohut rasketes kuritegudes, sealhulgas ka seksuaalkuritegudes süüdistatud ÜRO rahuvalvajaid.

Ettepanek järgneb mitmele skandaalile, milles süüdistatakse ÜRO Aafrika rahuvalvemissioonide sõdureid seksuaalses väärkohtlemises.

Raporti avalikustas ÜRO soolise võrdõiguslikkuse ja naiste õiguste edendamise amet (UN Women). Dokumendi põhiautor on ÜRO endine eriesindaja laste ja relvakonfliktide asjus Radhika Coomaraswamy.

Kehtivate reeglite alusel saab rahuvalvesõduri üle kohut mõista vaid päritoluriik ning tihtipeale ei juhtu, sest riikidel üle terve maailma ei meeldi oma sõduritele süüdistust esitada, lausus Coomaraswamy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles