Poola ja Leedu presidendid lubasid tüli järel koostööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaite ja Bronislaw Komorowski septembris Riias.
Dalia Grybauskaite ja Bronislaw Komorowski septembris Riias. Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaite osales täna aukülalisena Poola iseseisvuspäeva paraadil. Tegemist oli kõige kõrgetasemelisema kohtumisega kahe naabri vahel pärast seda, kui riigid eelmisel kuul avalikult tülli pöörasid.

«Olen sügavalt veendunud, et meie jagatud saatus seisneb üheskoos Poola ja Leedu vabaduse ja julgeoleku tugevdamises ja utsitab ühtlasi lahendama iga ja viimast kui probleemi,» ütles Poola riigipea Bronislaw Komorowski paraadil.

Grybauskaite pöördus AFP teatel rahva poole poola keeles.

«Vaid mõne aastaga oleme näinud, kui palju me suudame saavutada üksteist toetades ja koos töötades,» ütles ta. «Olen kindel, et me liigume oma koostöös edasi, sest koos oleme tugevamad.»

Eelmisel kuul süüdistas Varssavi Vilniust väidetavas poola vähemuse diskrimineerimises. Poolakad moodustavad Leedu rahvastikust kuus protsenti. Poolakad tahavad, et nende nimi kirjutataks passides poolapäraselt, Leedu keeleseadus aga nõuab, et leedupäraselt, vahendas Reuters.

Poola heitis Leedule ette ka vähest toetust Poola firmale PKN Orlen kuuluva naftatöötlustehase küsimuses. Poola tahab, et Leedu tagaks tehasele odavamad naftatarned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles