Islamiriigi võitlejad tarbivad narkootikumi Captagon?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Captagoni tabletid
Captagoni tabletid Foto: SCANPIX

USA kanali CNN andmetel ei võitle äärmusrühmituse Islamiriik džihadistid vaid islami, koraani ja  väärastunud ideoloogia toel, vaid manustavad suures koguses Captagoni narkootikumi.

CNN teatas Türgi võimudele viidates, et konfiskeeriti 11 miljonit Captagoni tabletti, mis valmistati Süürias.

Türgi narkopolitsei tegi riigipiiril kaks haarangut, milles saadi kätte suur kogus väga ohtlikuks peetavat narkootikumi.

Türgi politsei andmetel on konfiskeeritud tablettide kaal ligi kaks tonni.

Captagon on amfetamiini ja teisi ohtlikke aineid sisaldav narkootikum, mis on Lähis-Idas väga populaarne, tekitades samas sõltuvust,  millest on raske vabaneda.

Kinnitamata andmetel tegelevad Captagoni tootmise ja müügiga kõik Süüria sõja osapooled, saades selle müügist sõdimiseks raha ja relvi.

CNN intervjueeris Kareemi, kes enda sõnul on endine Islamiriigi võitleja ja kelle teatel tarbivad džihadistid nimetatud ohtlikku narkootikumi igapäevaselt.

Kareemi sõnul teeb Captagon selle tarbijad sõna otseses mõttes hulluks.

«Islamiriigi juhid andsid meile tablette, mis tekitasid hallutsinatsioone ja muutsid sõna otseses mõttes kartmatuks. Enam ei olnud vahet, kas elad või sured,» teatas mees.

CNNi teatel ei ole neil kindlaid andmeid, kas Kareem võitles Islamiriigi ridades.

USA luureametnikud on veendunud, et vähemalt osa Islamiriigi võitlejaid tarbib Captagoni, kuna sellele viitab nende käitumine sotsiaalmeedias avaldatud videotel.

«See narkootikum hoiab ärkvel ja tekitab tunde, et oled kõikvõimas ning ükski kuul ei taba,» selgitas Washingtonis töötav arst Robert Keisling.

Briti ringhäälingu BBC reporterid intervjueerisid Captagoni kasutanud liibanonlasi, kelle sõnul tundsid nad end kõikvõimsana.

«Magama enam ei pidanud ja tekkis tunne, et oled maailma valitseja. Tunnetasin, et mul on jõudu, mida kellelgi teisel ei ole. Nautisin seda, sest tavaelus ei saa sellist tunnet kogeda,» teatasid liibanonlased.

Narkootikmumide kasutamine võitlejate üleval hoidmiseks ja mõjutamiseks ei ole uus strateegia. Teada on, et ka Al-Qaeda andis oma võitlejatele narkootikume, et nad tuleks paremini toime psüühiliste ja kehaliste traumadega.

Uudisteagentuuri Reuters teatel on Captagoni lihtne valmistada ja tablett maksab sõltuvalt kvaliteedist 5–20 dollarit.

Narkootikumide tarbimine on Süürias kasvanud mitte vaid valitsusvägede sõdurite ja mässuliste seas, vaid ka tsiviilelanikkonna hulgas.

Captagon loodi ravimina, kuid kui ilmnesid selle negatiivsed mõjud, siis keelati see mitmes riigis ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles