Putin hoiatas Türgit tõsiste tagajärgede eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene hävitaja Su-24 allatulistamisel saavad olema Venemaa-Türgi suhetele tõsised tagajärjed, hoiatas täna president Vladimir Putin.

«Me kahtlemata analüüsime põhjalikult kõike juhtunut. Ja tänasel traagilisel sündmusel saavad olema tõsised tagajärjed Venemaa ja Türgi suhetele,» ütles Putin Sotšis Jordaania kuninga Abdullah II kohtudes.

Putin väitis varem, et Türgi hävitaja F-16 tulistas Vene sõjalennuki alla Süüria territooriumi kohal ning see kukkus Süüria territooriumile.

«Türgi tulistas lennuki alla hoolimata Ankara kuulumisest USA-juhitavasse koalitsiooni, millega Venemaa on allkirjastanud kokkuleppe õhuintsidentidest hoidumise kohta,» märkis Putin.

«Meie lennukid viisid läbi operatsiooni ISIL-i (üks äärmusrühmituse Islamiriik lühenditest) vastu Latakia põhjaosas - mägipiirkonnas, kuhu on kogunenud peamiselt Vene föderatsioonist pärit võitlejad, ning selles mõttes täitsid nad oma otsest kohust ennetavate rünnakute osas terroristidele,» lausus Vene president.

«Me oleme ammu täheldanud asjaolu, et Türgi territooriumile liigub Süürias hõivatud aladelt palju naftat ja naftatooteid. Seega ka rahavood, suur rahaline tugi bandiitlikele rühmitustele,» rääkis Putin.

«Aga nüüd tulevad ka löögid selga, löögid meie lennukite pihta, mis võitlevad terroristidega, ning seda oludes, kus me oleme ameerika partneritega allkirjastanud õhuintsidentidest hoidumise kokkuleppe. Türgi on teatavasti üks neist, kes on teatanud, et justnagu võitleb Ameerika koalitsiooni koosseisus terrorismiga,» lisas ta.

Türgi sõjaväe andmeil tulistasid kaks Türgi hävitajat F-16 alla lennuki, mis rikkus viieminutise perioodi jooksul kümme korda Türgi õhuruumi, teatas välisministeeriumi ametnik.

NATO liikmesriigid peavad teisipäeval Ankara palvel erakorralise kohtumise, milles arutatakse Türgi poolt Türgi-Süüria piiril alla tulistatud Vene sõjalennuki küsimust, ütles alliansi ametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles