Prantsusmaa ja Belgia tahavad tõhustada Lääne-Euroopa luurekoostööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa luureteenistuse peakorter (BND) Berliinis.
Saksamaa luureteenistuse peakorter (BND) Berliinis. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa ja Belgia tahavad tõhustada Pariisi terrorirünnakute järel luurekoostööd üheksa Euroopa riigi vahel, keda ohustavad enim pühasõdalastest lähtuvad ohud, ütles Prantsuse valitsusallikas eile õhtul.

Prantsusmaa, Belgia, Itaalia, Suurbritannia, Saksamaa, Holland, Hispaania, Iirimaa ja Rootsi - kohtusid 2014. aasta juunis pühasõdalaste ohu arutamiseks pärast rünnakut juudi muuseumile Brüsselis.

Prantsuse peaminister Manuel Valls ja Belgia peaminister Charles Michel jõudsid eile Pariisi kliimakonverentsil kohtudes kokkuleppele vastavasisulise algatuse käivitamises, ütles allikas Prantsuse peaministri lähikonnas.

Algatus hõlmab passivaba liikumise Schengeni tsooni riikide vahel ohtlike või radikaliseerunud isikuid puudutava info vahetamise harmoniseerimist ja süstematiseerimist, ütles allikas.

Prantsusmaa ja Belgia tahavad näha Schengeni 26 riigi vahel mitmepoolse infovahetuse pikendamist ja laiendamist senisest parema vormikohastamisega.13. novembri Pariisi terrorirünnakud on toonud Euroopas kaasa suurenenud ohutaju. Mitmel rünnaku toimepanijal olid sidemed Belgia pealinna Brüsseli vaesunud Molenbeeki linnajaoga.

Rünnakud tõstatasid ka küsimusele sellest, kuidas jälgida Süüriast Euroopasse migreeruvaid isikuid.

Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku luua USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) eeskujul Euroopa Liidu sisejulgeolekuagentuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles