Assad: venelased on Islamiriigi vastu rohkem teinud kui Ameerika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad.
Süüria president Bashar al-Assad. Foto: Reuters / Scanpix

Süüria president Bashar al-Assad ütles, et Venemaa sekkumine tema riigis möllavasse konflikti on toonud kaasa märkimisväärseid tagajärgi, sealhulgas terroristliku Islamiriigi (ISIS) mõjuala kahanemise. 

Assad ütles Tšehhi televisioonile antud intervjuus, et Ameerika Ühendriikide õhulöögid Süürias pole Islamiriigi levikut aeglustanud – küll aga teevad seda venelaste omad.

Pärast seda, kui ameeriklased alustasid mullu septembris kampaaniat tema riigis, on Islamiriik presidendi sõnul «laienenud ja värbamine üle kogu maailma on tõusnud». Venelaste roll on positiivsem. «Alates Venemaa osalusest samas võitluses (tänavu septembris) on ISISe mõju kahanenud – muidugi ka Al-Nusra Rinde ja teiste terrorirühmitiste oma. Faktid räägivad enda eest,» lausus Assad.

Samas väitis Ameerika Ühendriikide välisminister John Kerry juba septembris, enne Venemaa sekkumist, et Islamiriik on kaotanud aasta jooksul 10% oma Süüria aladest. Kolmapäeval rõhutas ameeriklane, et venelaste roll Süürias on teretulnud – seni, kuni nad keskenduvad vaid Islamiriigi hävitamisele. Lääneriigid on Moskvat süüdistanud seni vaid peamiselt mõõdukate mässuliste sihikule võtmises. 

Assad mõistis ühtlasi hukka hiljutise Vene sõjalennuki allatulistamise türklaste poolt. Tema sõnul näitas see, et Türgi president Recep Tayyip Erdoğan «kaotas oma närvid». «Erdoğani põrumine Süürias, tema terrorigruppide läbikukkumine tähendab tema poliitilist hukku,» prognoosis Assad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles