Berliin: saudid peavad lõpetama äärmuslaste rahastamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mošee Saudi Araabias.
Mošee Saudi Araabias. Foto: Reuters/ScanPix

Saudi Araabia peab lõpetama välisriikides islamiräärmuslike mošeede rahastamise, sõnas pühapäeval Saksa asekantsler Sigmar Gabriel.

«Saudi Araabiast rahastatakse vahhabiitlikke mošeesid üle terve maailma,» ütles Gabriel. «Saksamaal tuleb nendest kogukondadest palju ohtlikeks peetavaid islamiste,» sõnas ta intervjuus ajalehele Bild am Sonntag. Saudi Araabiat ei tohi eemale tõugata, kuid samal ajal tuleb neile selgeks teha, et silma kinni pigistamise aeg on möödas, rääkis Gabriel.

Ultrakonservatiivsed vahhabiitlikud vaimulikud jutlustavad esimese põlvkonna moslemite praktikate juurde tagasiminekut ning neid on süüdistatud ekstremismi levitamises, sealhulgas Osama bin Ladeni ja Islamiriigi ideoloogia loomises ja kinnistamises. 

Vasaktsentristlike sotsiaaldemokraatide (SPD) juht ärgitas Saksamaad astuma samme äärmuslike mošeede sulgemiseks.

SPD parlamendifraktsiooni juht Thomas Opperman kutsus samuti üles võitlusele ideoloogia vastu, mis läheb vastuollu Saksa põhiseaduses tagatud vabadustega. «Me ei luba Saudi Araabial rahastada ning ehitada Saksamaale mošeesid, kus levitatakse vahhabiitlikke ideid,» sõnas ta ajalehele. Äärmuskonservatiivsed islamivaimulikud on tegur mõõdukate moslemite radikaliseerumises, ütles Opperman.

Saksa välisluureagentuur BND avalikustas paari päeva eest raporti, kus rõhutati Saudi välispoliitika impulsiivsust ja võimuiha. Merkeli valitsus lükkas BND hinnangu reedel tagasi, nimetades Ar-Riyadi maailma suurimaks naftaeksportijaks ja partneriks kohalike konfliktide lahendamisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles