Iraak andis Türgile 48 tundi aega vägede väljaviimiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu Foto: SCANPIX

Bagdad andis pühapäeval Türgile 48 tundi aega Iraaki ebaseaduslikult sisenenud vägede väljaviimiseks, hoiatades, et Ankara seisab vastasel juhul kõikide võimalike variantidega, kaasa arvatud ÜRO Julgeolekunõukogu kokkukutsumine selle teema arutamiseks.

Bagdadi väitel sisenesid Türgi väed tankide ja suurtükkidega ilma luba küsimata Iraagi territooriumile.

«Kui 48 tunni jooksul ei toimu nende vägede lahkumist, on Iraagil õigus kasutada kõiki tema käsutuses olevaid variante,» ütles peaminister Haider al-Abadi kantselei avalduses.

Türgi väed sisenesid ilma Iraagi valitsuse nõusoleku või teadmiseta, lisati avalduses.

Reaalselt on Iraagi võimalikud tegutsemisvariandid diplomaatilised, kuna tema enda väed on seotud võitlusega sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik džihadistide vastu ning Türgil on palju võimsam sõjavägi.

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu tõrjus laupäeval väiteid, et Türgi laiendas oma sõjalisi tegevusi Iraagis pärast seda, kui saatis sõdureid ja sõjatehnikat Iraagi põhjaossa.

«Bashiqas asuv laager, mis paikneb Mosulist umbes 30 kilomeetri kaugusel kirdes, on väljaõppekeskus, mis rajati toetamaks vabatahtlike üksuste terrorismivastast võitlust,» lausus Davutoğlu avalduses.

Türgi meedia teatas reedel, et üle Iraagi piiri saadeti 150 sõjaväelasest ning 20-25 tankist koosnev rühm, mis väidetavalt hakkab tegutsema IS-i võitlejate poolt hõivatud Mosuli ümbruses.

Sõdurid ja sõjatehnika saadeti Iraagi põhjaossa Niineve kubernerkonnas asuvasse Bashiqa piirkonda, mida hetkel hõivavad kurdide väed ja mida Iraagi keskvalitsus peab endale kuuluvaks. Enamik provintsist on siiski IS-i kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles