Time valis aasta inimeseks Merkeli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: MARKUS SCHREIBER/AP

Mõjukas ajakiri Time nimetas täna aasta inimeseks Saksamaa liidukantsleri Angela Merkel, tõstes esile tema liidrirolli Euroopa võla,- pagulus- ja migrandikriisides kui ka otsustavat reageeringut Venemaa sekkumisele Ukraina sündmustesse.

«Angela Merkel on Time’i aasta inimene, sest ta on nõudnud oma riigilt rohkemat kui enamik poliitikuid julgeks seda küsida, seisnud sirge seljaga türanniale vastu ning olnud moraalseks kompassiks maailmas, kus selle järele on terav nõudlus,» põhjendas valikud Time’i toimetaja Nancy Gibbs.

Merkelile järgnesid äärmusühenduse Islamiriik liider Abu Bakr al-Baghdadi, USA vabariiklasest presidendikandidaat Donald Trump, rassirõhumise vastu võitlev USA ühendus Black Lives Matter ja Iraani president Hassan Rouhani.

Time’i sõnul astus Saksamaa liidukantsler iga kord vahele, kui Euroopat riigivalitsemiskunsti ähvardas sel aastal mõni tõsine kriis.

«Väljavaade, et Kreeka läheb pankrotti, ähvardas kogu eurotsooni eksistentsi. Migrandikriis tekitas probleeme avatud piiride põhimõttele. Ja lõpuks, Pariisi veresaun tekitas taas refleksi uks kinni lüüa, müürid ümber ehitada ja mitte kedagi usaldada,» lisas Gibbs.

«Igal korral sekkus Merkel asjade käiku. Saksamaa päästab Kreeka Merkeli karmidel tingimustel hädast. Ta võtab vastu pagulasi, kes on islamiäärmusluse ohvrid, mitte selle täideviijad. Ja lõpuks paigutab välismaale vägesid ISISega võitlema. Merkeliga võib nõus olla või mitte, kuid ta ei vali lihtsamat teed. Juhi tegelikku võimekust saab alles siis tekstida, kui rahvas ei taha järgida,» põhjendas ta.

Merkel on üle 29 aasta esimene naine, kes nimetatakse Time'i aasta inimeseks. 1986. aastal valiti selleks Filipiinide esimene naispresident Corazon Aquino.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Kreeka peaminister Alexis Tsipras selle aasta märtsis Berliinis. Fotod: Scanpix
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Kreeka peaminister Alexis Tsipras selle aasta märtsis Berliinis. Fotod: Scanpix Foto: MARKUS SCHREIBER/AP
Merkel ja Vene president Vladimir Putin selle aasta novembris G-20 kohtumisel Türgis Antalyas.
Merkel ja Vene president Vladimir Putin selle aasta novembris G-20 kohtumisel Türgis Antalyas. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP
Merkel ja USA president Barack Obama sel suvel Kruenis.
Merkel ja USA president Barack Obama sel suvel Kruenis. Foto: POOL/REUTERS
Merkel ja Saksa sõjaväelased möödunud nädalal Saksamaal Leeris.
Merkel ja Saksa sõjaväelased möödunud nädalal Saksamaal Leeris. Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP
Septembri algul Münchenisse saabunud migrant Merkeli pildiga.
Septembri algul Münchenisse saabunud migrant Merkeli pildiga. Foto: MICHAEL PROBST/AP
Migrandid septembris Berliinis pagulaskeskuses Merkeliga pilti tegemas.
Migrandid septembris Berliinis pagulaskeskuses Merkeliga pilti tegemas. Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS
Merkel ja Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier septembris Bundestagis asju arutamas.
Merkel ja Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier septembris Bundestagis asju arutamas. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles