Konservatiivne Rahvapartei võitis Hispaania valimised, kaotas enamuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipuga Rahvapartei toetaja eile Madridis.
Hispaania lipuga Rahvapartei toetaja eile Madridis. Foto: SCANPIX

Hispaania valitsev konservatiivne Rahvapartei võitis eile peetud valimised, kogudes 28,71 protsenti häältest, kuid kaotas parlamentaarse enamuse, selgus lõplikest valimistulemustest.

Rahvapartei saab 350-kohalises parlamendis 123 mandaati, mis on 63 võrra vähem kui eelmistel valimistel 2011. aastal.

Teise koha sai peamine opositsioonijõud Sotsialistlik Partei (PSOE) 22 protsendi häältega, mis annab 90 saadikukohta.

Kolmas oli vasakäärmuslik Podemos 20,6 protsendi häältega, mis tähendab 69 mandaati uues parlamendis.

Neljandaks tuli tsentristlik Ciudadanos 13,9 protsendi häältega, mis annab 40 kohta.

Sellised tulemused tähendavad rohkem kui 30 aastat kestnud Rahvapartei ja sotsialistide domineerimise lõppemist.

Ainsad parteid, kes saaksid peaminister Mariano Rajoy konservatiividega enamusvalitsuse moodustada on sotsialistid või Podemos, kuid kumbki variant on ebatõenäoline.

Kuningas Felipe VI nimetab peaministri pärast kõnelusi kõigi parlamenti pääsenud erakondade liidritega. Seejärel tuleb peaministrikandidaadil võita usaldushääletus parlamendis.

Rajoy ütles pärast tulemuste selgumist, et ta püüab moodustada stabiilse valitsuse, kuid ei täpsustanud kuidas ja kellega.

Lähiajaloo halvim tulemus

Parlamendi uues koosseisus pole võimalik enamusvalitsust moodustada ei PSOE-l ja Podemosel ega ka Rahvaparteil ja Ciudadanosel. Üks võimalik variant on PSOE, Podemose ja Ciudadanose koalitsioon, mis jätaks Rahvapartei opositsiooni.

PSOE ja Podemos võivad siiski vajalikud 176 häält kokku saada Kataloonia autonoomse piirkonna separatistide ja Kanaari saarte häältega.

PSOE valimistulemus on lähiajaloo halvim. Sotsialistidelt röövis suure hulga hääli Podemos, millel on õnnestunud koondada enda selja taha kasinuse ja korruptsiooniga rahulolematuid valijaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles