Süüria välisminister: oleme valmis rahukõnelusteks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Araablaste Armee sõdurid Damaskuse lähistel.
Süüria Araablaste Armee sõdurid Damaskuse lähistel. Foto: SCANPIX

Süüria on valmis osalema rahukõnelustel Genfis, teatas täna Hiina Rahvavabariigis visiidil viibiv riigi välisminister Walid Muallem.

«Süüria on valmis osalema Süüria-Süüria dialoogis Genfis ilma igasuguse välise sekkumiseta,» ütles Muallem oma Hiina kolleegiga kohtudes. «Meie delegatsioon on valmis nii pea, kui me saame opositsiooni delegatsiooni nimekirja,» lisas Süüria välisminister.

Samas märkis Muallem, et Damaskus ootab nimekirja neist rühmitustest, mida ei lubata läbirääkimistele, nimetades neid terroristlikeks organisatsioonideks. Taolise nimekirja koostamise tegi ÜRO ülesandeks naaberriigile Jordaaniale ning teadaolevalt kuuluvad sinna äärmusrühmitus ISIS ja Al-Qaedaga seotud Al-Nusra Rinne.

«Me loodame, et see dialoog on edukas, aidates meil jõuda rahvusliku ühtsuse valitsuseni,» lisas Muallem, kes viitas ka vajadusele koostada uus põhi- ja valimisseadus. Parlamendivalimised peaksid Muallemi sõnul toimuma hiljemalt 18 kuu jooksul.

Vaenupooled on ka varem Genfis kohtunud. Möödunud aasta alguses toimunud kohtumised aga edu ei toonud. Rahuprotsessil osaleva mitme allika andmetel algab kõneluste uus voor jaanuaris.

Novembris Viinis 17 riigi, ÜRO, Euroopa Liidu ja Araabia Liiga osavõtul kokku lepitud rahukava näeb ette relvarahu kehtestamist just jaanuariks ning samaaegselt ka rahukõneluste alustamist.

Ka näeb kava ette üleminekuvalitsuse moodustamist, mis peab astuma samme uue põhiseaduse koostamiseks ning ÜRO egiidi all toimuvate valimiste korraldamiseks 18 kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles