Kesk-Ameerika riigid jõudsid Kuuba migrantide osas leppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuubalannast migrant ajutises ööbimiskohas Costa Rica ja Nicaragua piiril.
Kuubalannast migrant ajutises ööbimiskohas Costa Rica ja Nicaragua piiril. Foto: SCANPIX

Kesk-Ameerika riigid jõudsid pärast nädalaid kestnud diplomaatilisi vaidlusi Costa Ricas toppama jäänud Kuuba migrantide osas kokkuleppele, teatasid eile võimuesindajad.

Guatemalas korraldatud kohtumisel jõudsid mitme riigi esindajad üksmeelele, et osa kuubalastest lennutatakse El Salvadori, kus nad pannaks bussidele läbi Guatemala Mehhikosse. Costa Rica välisministeeriumi esindaja sõnul maksavad sisserändajad transpordi eest ise.

Costa Ricas on alates 13. novembrist lõksus ligi 8000 kuubalast, kui Nicaragua asus blokeerima oma territooriumi läbida soovivaid kuubalasi. Costa Rica peatas kuubalastele transiitviisade väljastamise 18. detsembril.

Costa Rica naaberriigis Panamas on edasiliikumisvõimalust ootamas ligi 600 kuubalast.

Sajad kuubalased on lennanud tänavu iga nädal Ecuadori, kus nad seni viisat ei vajanud, ning üritavad sealt maitsi ja meritsi läbi Kesk-Ameerika ja Mehhiko Ühendriikidesse pääseda.

Kuubalt põgenevate inimeste arv on sel aastal hüppeliselt kasvanud. Paljud kardavad, et USA- Kuuba suhete soojenemine, millest aasta tagasi teada anti, teeb lõpu Ühendriikide poliitikale võtta kuubalased automaatselt pagulastena vastu.

Punane Rist hoiatas eelmisel nädalal, et Kesk-Ameerikas tekkinud kriis USA-sse püüdlevate kuubalastega, kes on sattunud Costa Rica ja Panama piiril lõksu, võib väljuda kontrolli alt.

"Kui Costa Rica ei anna viisasid kuubalastele, kes on lõksus (piirilinnas) Paso Canoases, tuleb meil valmis olla," ütles Panama Punase Risti ametnik Victor Hall telefoniintervjuus AFP-le.

Nicaragua ei lubanud kuubalasialates novembri keskpaigast riiki, sundides Costa Ricat paluma teisi Kesk-Ameerika riike, et nood annaksid kuubalastel võimaluse jätkata teekonda USA-sse. Seistes silmitsi teiste riikide keeldumisega, teatas Cost Rica eelmisel nädalal, et ei anna saabuvatele kuubalastele viisasid, ning ähvardas nad kodumaale tagasi saata.

Paavst Franciscus ise pöördus pühapäeval maailma üldsuse poole, et Kuuba põgenike probleemidele Costa Ricas leitaks lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles