Venemaa ammutas mullu rekordkoguse toornaftat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosnefti töötaja.
Rosnefti töötaja. Foto: SCANPIX

Venemaa ammutas eelmisel aastal 534 miljonit tonni toornaftat, mis on 1,4 protsenti rohkem kui 2014. aastal ning kõrgeim tase alates Nõukogude Liidu aegadest, teatas nende energeetikaministeerium.

Ministeeriumi edastatud andmete kohaselt ammutati mullu 10,73 miljonit barrelit päevas.

Naftahinna langus maailmaturul ning lääneriikide sanktsioonid Moskvale tema rolli tõttu Ukraina kriisis tekitasid naftaekspordist sõltuvale Venemaa majandusele viimastel kuudel tõsiseid probleeme.

«Kõik riigid, kaasa arvatud OPEC-i maad on keskendunud toodangu suurendamisele, et mitte kaotada oma turunišše, pööramata seejuures tähelepanu asjaolule, et nad suruvad hindu alla,» ütles energeetikakonsultant Mihhail Krutihhin laupäeval Vene raadios. «Tundub, et Venemaa liigub samuti seda teed.»

Vene keskpank on prognoosinud, et kui naftahind püsib praegusel tasemel, võib riigi sisemajanduse kogutoodang langeda 2016. aastal kaks protsenti.

Vene president Vladimir Putin kinnitas detsembri alguses korraldatud iga-aastasel pressikonverentsil, et riik on valmis igasuguseks majandusolukorraks, seda hoolimata naftahinna volatiilsusest.

Venemaa 2016. aasta riigieelarve koostamisel eeldati, et naftahind on keskmiselt 50 dollarit barreli eest.

Putin ütles pressikonverentsil, et tegemist oli optimistliku hinnanguga olukorrale. Toornafta hind on praegu umbes 37 dollarit barrelist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles