Saksa siseminister sarjas saamatut politseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thomas de Maiziere.
Thomas de Maiziere. Foto: Reuters/ScanPix

Saksa siseminister Thomas de Maiziere kirus teisipäeval Kölni politseid suutmatuse pärast ära hoida kümneid aastavahetusel naiste vastu toime pandud seksuaalkuritegusid.

«Politsei ei saa niimoodi töötada,» ütles minister telekanalile ARD. Korrakaitsjad olid linnas uusaastapidustuste turvamiseks väljas suurte jõududega ning on nüüd tule all võimetuse pärast peatada ilmselt koordineeritud rünnakuid Kölni pearaudteejaama ja kuulsa katedraali ümbruses.

Politsei sõnul evakueerisid nad väljaku kartuses, et inimesed võivad ilutulestikurakettidega viga saada, ning tunnistasid, et rünnakud algasid seejärel ilma, et nad oleks aru saanud, mis toimub. Linna politsei tegi uue aasta esimesel päeval koguni avalduse, et õhtu möödus vahejuhtumiteta.

«Ei ole vastuvõetav, et väljak evakueeritakse ning seejärel leiavad samas paigas aset rünnakud, politseinikud aga ootavad enne tegutsemist kaebuste laekumist ohvritelt,» sõnas de Maiziere. «Ma nõuan viivitamatult selgitusi.»

Rünnakute tegelik ulatus ei ilmnenud enne teisipäeva, kui kaebuse esitanud naiste hulk hakkas lähenema sajale.

Nende kõigi sõnul ründasid neid joobnud noored mehed, kes näisid tegutsevat organiseeritud rühmades. Valitsuse sõnul oli vahejuhtumitega otseselt või kaudselt seotud kuni tuhat inimest.

Korrates pealtnägijate tunnistustel põhinevaid politsei avaldusi, ütles de Maiziere, et «teatud hulk elemente näitab, et nad (ründajad) olid põhja-aafriklased».

Mitmed Saksa poliitikud on viidanud ründajate araabia või Põhja-Aafrika päritolule, et seada kahtluse alla kantsler Angela Merkeli poliitika sadade tuhandete sõja eest põgenevate inimeste vastuvõtmiseks.

«Ulatuslikku kahtlustamist ei tohi lubada, kuid ei tohi ka olla mingeid tabusid,» ütles de Maiziere. Ta lisas, et võimud peavad kindlaks tegema, kas ründajad saabusid Saksamaale hiljuti või on viibinud seal juba pikemat aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles