ISIS on hukanud Süürias vähemalt 25 geimeest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiseaduste mittejärgmise eest ootab Süüria geisid kividega surnuks loopimine.
Islamiseaduste mittejärgmise eest ootab Süüria geisid kividega surnuks loopimine. Foto: Scanpix/AP

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik on tapnud Süürias vähemalt 25 inimest, kelle puhul oli väidetavalt tegemist geimeestega, vahendab Independent.

Viimasena on meediasse jõudnud teated 15-aastase Süüria teismelise kohta, kes visati surnuks Deir ez-Zori linna kõrghoone katuselt. Suurbritannias baseeruva Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmetel on geiks olemise tõttu džihadistid tapnud vähemalt 25 meest.

Kuus neist visati kividega surnuks, kolm surmati lasuga pähe ja 16 sunniti alla hüppama kõrghoone katuselt. Need, kes kukkumise tagajärjel ei hukkunud, loobiti kividega surnuks sündmust pealt vaatama tulnud kõrvalseisjate poolt. Kaks tapetutest olid alla 18-aastased.

Samas ISISe vanemohvitser Abu Zaid al-Jazrawi, kes ülalmainitud 15-aastase poisi vägistas, pääses hukkamisest. Mehe karistuseks oli auastme äravõtmine ning ta pidi Süüriast lahkuma ja liituma ISISe võitlejatega Iraagi loode osas.

«Poisi hukkamine keset rahvamasse oli lihtsalt õudne,» ütles samuti sündmuskohal viibinud kohalik meediaaktivist Sarai al-Din, vahendas Süüria uudisteagentuur ARA.

«Daesh (araabiakeelne sünonüüm ISISele) süüdistab inimesi geiks olemises pealispinnalise info põhjal, ilma mingi uurimiseta. Kuigi islamiõigus keelustab homoseksuaalsuse, ei ole selliseid jõhkraid karistusmeetmeid nagu Daeshi puhul läbi ajaloo kunagi varem nähtud,» ütles uudisteagentuurile kodanike õiguste aktivist Rawd Ahmed.

Videoklipid kinniseotud silmadega surmahirmus meestest, keda talutatakse kõrghoonete katusele, kust neid surnuks visatakse, on muutunud igapäevaseks nähtuseks. Inimõigusorganisatsioonid on sellest tulenevalt avaldanud muret, et taoline äärmuslik vägivald võib õhutada samasugust käitumist ka teiste sõjas laastatud riigis tegutsevate relvarühmituste seas.

Rahvusvahelise geide ja lesbide inimõiguste komisjoni sõnul oli nn Islamiriigi äärmuslased hukanud 30 meest tulenevalt nende seksuaalsest sattumusest juba möödunud aasta  augusti seisuga, ütles asutuse tegevjuht Jessica Stern ÜRO julgeolekunõukogu koosolekul. Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmetel sisaldasid Sterni andmed aga nii Süürias kui ka Iraagis hukatuid.

ÜROs said sõna ka Süüriast põgenenud geimehed. Üks neist, oma isiku suhtes anonüümsust säilitada soovinud isik sõnas: «Minu ühiskonnas tähendab geiks olemine surma.»

Teine lisas: «Hukkamisel on kohal sajad linnaelanikud, kaasarvatud lapsed, ja kõik juubeldavad justkui viibiksid pulmapeol. Kui ohver pärast katuselt alla lükkamist on ikka veel elus, loobivad pealtvaatajad ta kividega surnuks.»

ISISe terroristid kasutavad väidetavate geide tabamiseks üldjuhul nutitelefone ja sotsiaalmeediat, kommenteeris süürlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles