Hongkongi aktivistid soovivad tihedamaid sidemeid Taiwaniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vihmavarju liikumise» protestijad Hongkongis
«Vihmavarju liikumise» protestijad Hongkongis Foto: SCANPIX

Hongkongi demokraatiameelsete aktivistide liidrid sõnasid pühapäeval, et soovivad luua tihedamaid sidemeid Taiwaniga, kus laupäeval toimusid parlamendi- ja presidendivalimised.

Saareriigi presidendiks sai opositsioonipartei kandidaat Tsai Ing-wen, kes Hongkongi  demokraatiameelsete aktivistide ehk nn «vihmavarju liikumise» hinnangul julgeb seista vastu Hiina jõulisele välispoliitikale.

«Olgu küsimuseks Taiwani sõltumatus või Hongkongi tulevik, seisame me silmitsi Hiina faktoriga,» sõnas 2014. aasta Hongkongi meeleavalduste üks juhtfiguure Joshua Wong.

«Rohkem läbikäimist on hädavajalik,» lisas ta pressikonverentsil Taipeis, olles olnud valimistel ka üks vaatlejatest.

Hongkongi aktivistid nõuavad, et rahvas saaks Hongkongi järgmise juhi valimistel 2017. aastal vabalt kandidaate esitada ning praeguse liidri lahkumist.

Hiina erihalduspiirkonnas algasid meeleavaldused 2014. aasta 28. septembril, kui rajati laagrid Aasia ühe põhilise finantskeskuse kolmele tähtsamale ristmikule.

«Me oleme silmitsi sarnase ohuga (kui Taiwan), me peame oma kohta, oma saatust kaitsma. Meil peab kõikides valdkondades olema tugevamad liitlassuhted,» sõnas teine Hongkongi aktivist konverentsil.

Taiwan lõi Hiinast lahku 1949. aastal pärast kodusõda, kuid Peking peab seda siiani oma territooriumi osaks.

Endise Taiwani võimupartei KMT Pekingi-sõbralik poliitika tõi saareriigis, hoolimata mitmetest kaubanduslepetest ja turismisektori kasvust, kaasa kriitikat, kuna kardeti Taiwani autonoomia nõrgenemist tihedamate majandussidemete tõttu Hiinaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles