Venemaa ei jõua maailma teadusega sammu pidada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tehnik valmistamas robotit 2014. aasta nn robotite balliks.
Vene tehnik valmistamas robotit 2014. aasta nn robotite balliks. Foto: SCANPIX

Venemaa TA president Vladimir Fortov ütles, et Venemaa on teadusvaldkonnas tugevasti maha jäänud ning langenud Iraani tasemele, loodavad teadusstrateegiad ei ole olukorda parandanud.

«Kogu maailmas võib märgata teadusvaldkonna plahvatuslikku kasvu, millele me paraku ilmselgelt järele ei jõua. Meile akadeemias näib, et teadus-tehnoloogilise arengu strateegia peaülesanne peab olema kiirelt parandada seda ärevakstegevat ja meie jaoks vääritut olukorda,» ütles Fortov täna presidendi teadus-, tehnoloogia- ja haridusnõukogus.

«Meie publikatsioonide arv kasvas 15 aastaga vaid 12 protsenti, võrreldes kümne korraga Hiinas ja kolme korraga Indias. Hiina möödus meist publikatsioonide arvult 1997, India 2005, Brasiilia 2007 ja Iraan hingab kuklasse. Kahjuks ei olnud ettekandes selle kohta sõnagi,» lisas akadeemia president.

Tema sõnutsi on viimastel aastatel töötatud välja umbes 20 dokumenti, mis määravad Venemaa teaduse arengusuunad, kuid Fortovi arvates ei ole ühtegi neist täidetud.

Tema sõnutsi on viimastel aastatel töötatud välja umbes 20 dokumenti, mis määravad Venemaa teaduse arengusuunad, kuid Fortovi arvates ei ole ühtegi neist täidetud.

«Peamiselt sellepärast, et neis puudusid kavade elluviimise mehhanismid. Omal ajal rääkis akadeemia president Aleksandrov: strateegia või programmi vastuvõtmine on viis protsenti, 95 on selle elluviimine. Elluviimismehhanisme ei ole ei ettekandes ega lisamaterjalides,» kurtis Fortov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles