Suurbritannia pidi lubama neli Calais' migranti asüülitaotlemise ajaks riiki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neli süürlast, kes hakkavad asüülitaotluse vastust ootama Suurbritannias.
Neli süürlast, kes hakkavad asüülitaotluse vastust ootama Suurbritannias. Foto: SCANPIX
  • Neli põgenikku lubati asüülitaotluse läbivaatamise ajaks Suurbritanniasse
  • Migrandid olid elanud Prantsusmaal Calais' laagris üle kahe kuu
  • ELI õiguse järgi saab migrant taotleda asüüli riigis, kus tal on sugulasi

Suurbritanniasse jõudis eile võimalikku pretsedenti loova kohtuotsuse järel neli põgenikku Prantsusmaa põhjarannikul Calais's asuvast laagrist.

Põgenikke olid Londoni St. Pancrase raudteejaamas tervitamas perekonnaliikmed ning sadakond inimest kollaste õhupallide ja plakatitega, millel seisis sõnum põgenikud on teretulnud.

Briti immigratsioonikohus andis üleeile siseministeeriumile käsu lubada neli põgenikku asüülitaotluste läbivaatamise ajaks riiki.

Kolm teismelist ja vaimse tervise probleemide küüsis vaevlev 26-aastane elasid Calais's migrantide rajatud laagris üle kahe kuu.

Advokaadid väitsid, ent nende tingimused nn Džunglis olid väljakannatamatud ja nende juhtumeid tuleks Prantsusmaa bürokraatlike viivituste tõttu menetleda Suurbritannias.

Kohtunikud viitasid Euroopa Liidu õigusele, mille kohaselt on neil asüülitaotlejail, kel elab vähemalt üks sugulane mõnes EL-i liikmesriigis, õigus taotleda selles riigis varjupaika.

Reeglite kohaselt peaks asüülitaotlejad esmalt varjupaika taotlema Prantsusmaal, ent kohtunikud otsustasid, et bürokraatlike viivituste tõttu juhtub seda harva ning piisama peaks tõenditest Prantsusmaale esitatud kirjaliku asüülitaotluse kohta.

Siseministeerium peab nüüd analüüsima põgenike asüülitaotlusi, kes ei ole veel Prantsusmaalt asüüli saanud. See võib sillutada tee edasistele hagidele Briti kohtutes juhul, kui asüülitaotlejatel õnnestub tõestada oma sidemeid Suurbritanniaga.

Ministeerium lubas kohtuotsust üksikasjalikult analüüsida.

«Me peame jätkuvalt kinni pikaajalisest põhimõttest, et kaitset taotlevad isikud peaksid paluma asüüli esimeses riigis, kuhu nad jõuavad,» teatas Briti siseametkond avalduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles