Soome leht paljastas Odini Sõdurite naistevastaste vägivalla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odini Sõdurite meeleavaldus 8. jaanuaril Joensuus.
Odini Sõdurite meeleavaldus 8. jaanuaril Joensuus. Foto: SCANPIX

Soome linnades enda sõnul korda tagava rühmituse Odini Sõdurite mitmed liikmed on ise kohtulikult süüdi mõistetud, kirjutas Aamulehti täna.

End Skandinaavia mütoloogiast tuntud sõjajumala järgi Odini Sõduriteks nimetav ühendus põhjendab vabatahtlike patrulle migrantide peatamatust sissevoolu tingitud turvalisuse vähenemisega. Esmakordselt ilmusid Odini Sõdurite liikmed mullu sügisel Kemi tänavatele, hiljem on omaalgatuslikud patrullid levinud ka teistesse Soome linnadesse.

Ühenduse Odini Sõdurid väitel kuulub nende ridadesse sadu liikmeid üle kogu Soome. Sotsiaalvõrgustikus Facebook on Soome Odini Sõdurite lehega liitunuid täna üle 22 500. Lehe tutvustuses märgitakse lakooniliselt, et ühendus tegutseb Soomes 23 paigas. Soome politsei sõnul on see aga liialdus.

Odini Sõdurite ühendus tõrjub süüdistusi rassismis ja natsismis, kuid Soome väljaanded on kirjutanud mitmeid lugusid, kuidas rühmituse liikmed ei tunne lihtsalt sümpaatiat natsionaalsotsialistlike vaadete vastu, vaid nende ridades on ka rassistlike vaadetega kriminaale.

Näiteks tänane Aamulehti kirjutas, et Odini Sõdurite Tampere haru kolm liiget on süüdi mõistetud naistevastase vägivalla pärast. Neist üks on seejuures lisaks süüdi mõistetud ka oma poja kallal vägivallatsemise, kanepi kasvatamise, alkoholijoobes juhtimise, tulirelvade seaduse rikkumise ning paljude teiste süütegude pärast.

Seejuures kirjeldas leht detailselt, kuidas üks süüdimõistetu on murdnud ühel naisel ninaluu ning teine tirinud naist juustest, teda maas lamades löönud ning haaranud kannatanul ka kõrist.

Rühmituse sama haru neljas liige mõisteti süüdi aga ühe mehe löömise pärast.

Aamulehti teatel palusid nad Odini Sõdurite Tampere haru Facebooki konto kaudu rühmituselt ka kommentaari. Sealt vastati anonüümselt, et ühelgi rühmituse liikmel pole sellist kuritegelikku minevikku. Lehe hinnangul tuli vastus nii kiiresti, et selle aja jooksul oleks olnud võimatu seda kontrollida.

Tampere haru Facebooki lehe haldaja keeldus aga intervjuust. «Me ei anna intervjuusid meie liikmeid süstemaatiliselt halvustajatele,» öeldi põhjenduseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles