Prantsusmaal jäid kehtima eriolukorraga kaasnevad meetmed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisis toimus 13. novembril 2015 terrorirünnak
Pariisis toimus 13. novembril 2015 terrorirünnak Foto: SCANPIX

Prantsusmaa kõrgeim halduskohus ei rahuldanud kolmapäeval inimõigusorganisatsiooni hagi novembrikuiste Pariisi rünnakute järel kehtestatud eriolukorraga kaasnevate meetmete tühistamiseks.

Conseil d'État' kohtunik otsustas, et «jätkuvat terrorirohtu ja rünnakute riski arvestades ei ole eriolukorda õigustav vahetu oht kadunud», seisab kohtu avalduses.

Kohus toetus eriolukorra meetmete jõussejätmisel siseministeeriumi argumentidele.

Prantsuse Inimõiguste Liit (LDH) palus teisipäeval kohtul peatada kõik või osa eriolukorra kehtestamisega jõustunud piriangutest.

President François Hollande kavatseb taotleda parlamendi heakskiitu 26. veebruaril aeguva eriolukorra pikendamiseks. Senat hääletab ettepaneku üle 9. veebruaril, rahvusassamblee nädal hiljem.

Eriolukorra tingimustes on politseil muuhulgas õigus viia kohtuniku loata läbi haaranguid päeval ja öösel ning keelata avalikke kogunemisi.

Euroopa Nõukogu inimõigusvolinik Nils Muižnieks hoiatas sel kuul, et Prantsuse eriolukorraga kaasnevad politsei erivolitused võivad kujutada ohtu demokraatiale.

LDH advokaat Patrice Spinosi nimetas kohtuotsust tagasilöögiks «Prantsuse demokraatiale.

«See otsus toetab teooriat, et valitsus tahab säilitada eriolukorda terrorismiohu kestuse ajaks, mis võib viia alalise eriolukorrani,» lausus Spinosi AFP-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles