Leedu prokuratuur asus uurima holokausti eitamist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Leedu prokuratuur teatas täna, et holokausti eitamises süüdistatud Petras Stankerase ajalooartikli suhtes on algatatud uurimine, vahendab uudistevõrk AFP.


Stankerase küsimust hakati arutama seoses kaebusega, mille esitas tema 14. novembril ilmunud artikli kohta Leedu Inimõiguste Keskus.

Nürnbergi protsessidest rääkivas kirjutises märkis Stankeras, et need andsid õigusliku baasi legendile kuue miljoni juudi oletatavast tapmisest.

Möödunud kolmapäeval kirjutasid Eesti, Hollandi, Norra, Prantsusmaa, Rootsi, Soome ja Suurbritannia suursaadikud Leedu valitsusele kirja, kus juhtisid tähelepanu, et taoline kirjutis küündib holokausti eitamiseni.

Kirjale järgnes protest ka Jeruusalemma Simon Wiesenthali keskuselt, kes kutsus Stankerase üle kohut mõistma vastavalt Leedu holokausti eitamise seadusele. Mainitud õigusakti alusel võib määrata kuni kaheaastase vangistuse.

Kirjatüki avaldamise ajal töötas Stankeras Leedu siseministeeriumi ametnikuna. Möödunud neljapäeval lahkus ta omal soovil ametist.

Artikli publitseerinud nädalakiri Veidas vabandas oma tänases numbris.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles