Saksa kohus: Normandia dessanti võib nimetada invasiooniks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Normandia dessant 6. juuni 1944
Normandia dessant 6. juuni 1944 Foto: Wikipedia.org

Ajalooõpik, milles nimetatakse Teise maailmasõja ajal toimunud Normandia dessanti invasiooniks, jääb kasutusse, otsustas Berliini kohus.

Kohtu poole pöördus lapsevanem, kes leidis, et koolidest tuleks ära korjata õpik, kus nimetatakse 1944. aasta 6. juunil Prantsusmaa loodeosas Normandias toimunud liitlasvägede maabumist invasiooniks.

Koodnime all «Operatsioon Overlord» tuntud dessant on jäänud tänaseni ajaloo suurimaks. Selle D-päeva nime all ajalukku läinud esimesel päeval saabus merelt ja õhust Normandia rannikule üle 150 000 Ühendriikide, Briti, Kanada ja teiste liitlaste sõduri. Operatsiooni lõpuks viibis neid Prantsusmaa pinnal juba enam kui kolm miljonit.

Lapsevanem leidis, et D-päeva invasiooniks nimetamine solvab okupeeritud maa vabastamise käigus surnud sõdureid. Ka leidis mees, et õpikus on Saksamaa rünnakut oma läänenaabrite vastu 1940. aastal kujutatud liiga leebelt, püüdes sel moel vähendada selle kriminaalse teo ulatust. Lapsevanem oli seisukohal, et kasutusele tuleks võtta õpik, mis oleks natside režiimi suhtes kriitilisem.

Berliini kohus sellega ei nõustunud, leides, et vanematel pole õigust nõuda kooliõpikute keelamist ning kooliõpiku järgi õppimine ei riku vanemate õigust oma last kasvatada.

Ka märkis kohus, et isegi liitlaste poolel võidelnud riikide ajalooraamatutes nimetatakse D-päeva invasiooniks. Samuti ei pidanud kohus õpikus kirjutatut langenud sõdurite jaoks solvavaks. Viiteid sellele, nagu oleks õpikus natsirežiimi kuritegusid püütud kuidagi vähendada, kohus ei leidnud.

Õpiku autoriks on nimekas ajaloolane ja ajalooõpetaja Robert Rauh. 2013. aastal ütles ta ajalehele Tagesspiegel, et mõistet invasioon kasutasid liitlased juba 1944. aastal ise, kirjeldamaks sõjalist operatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles