Hanso: NATO simulatsioon näitas ära võimalikud pudelikaelad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Hanso.
Hannes Hanso. Foto: Tairo Lutter

Eile Brüsselis NATO peakorteris läbi harjutatud olukord, kus alliansi idatiiba on tabanud hübriidrünnak, tõi välja võimalikud probleemid, ütles Eesti kaitseminister Hannes Hanso.

«Olukord, mida me lahendasime, keskendus meie regioonile. Selles olid olemas kõik võimalikud hübriidsõja elemendid: küberrünnak, rahvarahutused, infrastruktuuri surve alla panemine, majanduslik surve, kõik omavahel seotud,» kirjeldas Hanso Postimehele.

Kaitseminister ei soovinud salastatusele viidates kommenteerida väidet, nagu oleks liitlased harjutasid tegutsemist olukorras, kus ründajaks on Venemaa ja kannatajaks Leedu.

«Riigid avaldasid arvamust, kuidas keegi sellele reageeriks, kuidas peaks reageerima NATO kui organisatsioon, kuidas panustada ning kus võivad olla potentsiaalsed pudelikaelad või kitsaskohad,» jätkas Hanso. «Selleks selliseid harjutusi tehaksegi: üks asi on teooria aga teine asi praktiliselt need asjad läbi mõelda. Sellised harjutused – olgugi, et laua taga – on hästi olulised.»

Vastuseks küsimusele, milliseid järeldusi saab simulatsiooni põhjal teha, vastas kaitseminister, et see näitas ära võimalikud väljakutsed. Ta tõi näitena välja selle, et abivägede liigutamine on osades liitlasriikides bürokraatia tõttu aeglasem. «On riike, kus need protsessid on aeganõudvamad. See on üks selge koht, kus oleks parandamisruumi,» ütles Hanso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles