Wikileaks: Castro oli surmale lähedal

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro.
Fidel Castro. Foto: SCANPIX

USA diplomaatide salakroonikat paljastava Wikileaksi avalikustatud dokumendi järgi oli Kuuba liider Fidel Casto (84) lähedal surmale.

«Haigushoog algas Holguinist Havanasse teel olnud lennukis,» seisis ühes seni salajases dokumendis, mille autoriks oli USA Havana saatkonna töötaja, vahendas BBC.

Väidetavalt polnud mainitud siselennu ajal lennukis arsti ning piloodid tegid juhi verejooksu tõttu erakorralise maandumise. Hiljem selgus, et Castro kannatab jämesoole sopistisepõletiku ehk divertikuliidi käes.

«Ta ei sure kohe, kuid ta kaotab järk-järgult oma võimeid ning muutub järjest kurnatumaks, kuni ta lõpuks sureb,» seisis ühes memos, millest paljud kirjeldavad USA diplomaatide püüdlusi saada jälile riiklikule saladusele ehk haigusele, mis Castrot tabas.

Castro andis pärast haigevoodisse jäämist võimu üle oma nooremale vennale Raul Castrole. Sel aastal on pool sajandit Kuubat juhtinud kommunistliku revolutsiooni elav legend ilmunud taas avalikkuse ette ning muu hulgas kinnitanud, et ta oli surmale väga lähedal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles