Zika viirus ajab Ladina-Ameerika naisi aborti otsima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Loodetel väärarenguid põhjustava Zika viiruse hirmus elava Ladina- ja Lõuna-Ameerika naisi on tabanud paanika –  aina rohkemad neist otsivad interneti teel võimalusi abordi tegemiseks.

Enamik naiste kirjasid on hispaania või portugali, mõni ka vigases inglise keeles. «Aidake!» algab üks pöördumine. «Zika on Venezuelas. Ma vajan aborti.» Kui varem saabus sääraseid kirju harva, siis nüüd kuni poolsada päevas. Adressaatideks ühendused nagu Woman on Web (Naised Võrgus), Kanadas asuv rühmitis, mille eesmärgiks on nõustada naisi abordi alal riikides, kus see on keelatud.

Mõned naistest on viiruse enda juurest juba avastanud, kuid kõik nad kardavad, et nende laps võib sündida aju väärarengu ehk mikrotsefaaliaga. Kõik nad tahavad midagi, mis on maailmajaos enamasti illegaalne – abordipille. Mõnedes piirkonna maades – nagu näiteks El Salvador – on abort keelatud eranditult, ka vägistamisjuhtudel. Teised – nagu Colombia – lubavad üksikuid erandeid, juhul kui lootel on avastatud tõsine deformatsioon.

«Paljud naised otsivad praegu aborditeenust,» räägib Woman on Web`i juht Rebecca Gomperts. «Rasedad naised, kes kahtlustavad, et neil on Zika, ei taha võtta lihtsalt mingeid riske.»  Gompertsi mureks on, et nende pakutava turvalise teenuse asemel võivad naised pöörduda hoopis põrandaaluste illegaalsete ja ebasanitaarsete võimaluste poole.

Gomperts ütleb, et kuigi näiteks Brasiilias on asunud sõjavägi võitlema viirust levitavate sääskedega, oleks mõistlikum lubada riigis abordid – kas või ajutiselt. «Ainsad ülekutsed, mis ma olen tervishoiuministritelt kuulnud, on stiilis «ära jää rasedaks!» Mis on minu arust natuke ebarealistlik nõue, kui rasestumisvastased vahendid pole vaeseimatele kättesaadavad,» lausus Gomperts. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles