Saksa kõrgeim kohus arutab natsipartei keelustamise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa Natsionaaldemokraatliku Parteiga seostatavate
neonatside võõravihast kantud rünnakud on päevakorda
tõstnud küsimuse, kas ei peaks natsionaaldemokraatlikku
parteid ära keelama.
Saksamaa Natsionaaldemokraatliku Parteiga seostatavate neonatside võõravihast kantud rünnakud on päevakorda tõstnud küsimuse, kas ei peaks natsionaaldemokraatlikku parteid ära keelama. Foto: Reuters/ScanPix

Saksa kõrgeimas kohtus algas eile protsess neonatsliku Natsionaaldemokraatliku Partei (NDP) keelustamise üle.

Parlamendi ülemkojast alguse saanud hagiga üritatakse selgeks teha, kas NPD ohustab Saksamaa demokraatlikku riigikorda või mitte. Kümne aasta eest toimunud sarnane katse erakonda keelustada ebaõnnestus.

Istung toimub ajal, mil Saksamaale on saabunud rekordarv migrante ning rassistlike kuritegude arv on kasvanud.

Põhiseaduskohtu peakohtuniku Andreas Vosskuhle sõnul on erakondade keelustamine kahe teraga mõõk, mis tähendab vabaduse piiramist eesmärgiga vabadust kaitsta".

Erakonna keelustamise peab heaks kiitma kuus põhiseaduskohtu kohtunikku kaheksast, kes arutavad küsimust 1.-3. märtsini ja hiljem langetama otsuse.

Kantsleri Angela Merkeli valitsus toetab parlamendi hagi, kuid pole sellega ametlikult liitunud.

Kriitikute hinnangul annab algav arutelu 1964. aastal asutatud NPD-le üleriikliku kajastuse ning partei keelustamine võib teha selle juhtidest märtrid. Erakonnal on umbes 5200 liiget.

Erakond sai 2013. aasta parlamendivalimistel 1,3 protsenti häältest ega pole kunagi ületanud viieprotsendist valimiskünnist. Samas on nad esindatud Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa parlamendis ja mitmes linnavolikogus.

Lisaks on neil saadikukoht Euroopa parlamendis. Seda täidab hetkel erakonna endine juht Udo Voigt, kes nimetas Adolf Hitlerit ühes intervjuus suureks riigimeheks.

NDP keelustamiseks peavad hagejad tõestama, et erakond on Saksa põhiseaduse järgi reaalne oht demokraatlikule korrale ning selle iseloom agressiivne ja võitluslik.

Samuti tuleb tõestada, et NDP loob hirmuõhustikku ning jagab põhitunnuseid ajaloolise natsiparteiga.

Bundesrati presidendi Stanislaw Tillichi sõnul on NDP rassistlik, antisemiitlik, revisionistlik ja demokraatiavastane partei.

«Viimased kaks aastat on näidanud NDP võimekust rahvahulki ligi tõmmata ja viha külvata,» sõnas Tillich. Rünnakud asüülikeskuste vastu on nende rassistliku ideoloogia tulemus, rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles