USA presidendi eelvalimised jätkuvad neljas osariigis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide demokraadid ja vabariiklased jätkavad täna presidendiheitluse eelvalimisi vastavalt neljas ja kolmes osariigis.

Demokraatide presidendikandidaadiks pürgijad eksvälisminister Hillary Clinton ja Vermonti senaator Bernie Sanders võtavad mõõtu Kansases, Louisianas ja Nebraskas.

Vabariiklaste kandidaadid – ärimagnaat Donald Trump, Texase senaator Ted Cruz, Florida senaator Marco Rubio ja Ohio kuberner John Kasich – püüavad parteidelegaatide toetust Kansases, Kentuckys, Louisiana's ja Maine'is. Demokraatide eelvalimised Maine'is toimuvad homme.

Mõlemad erakonnad kinnitavad presidendikandidaadi juulikuisel parteikongressil. Demokraatide nominatsiooni kindlustamiseks läheb vaja 2383 delegaadi toetust, vabariiklastel 1237.

Demokraatide seas juhib Clinton 1066 delegaadiga Sandersi 432 vastu. Sandersi väljavaated Clintoni nominatsiooni ära hoida on muutunud pea olematuks. Trump juhib vabariiklaste seas 329 delegaadiga Cruzi 231 ja Rubio 110 vastu. Kasichil on 25 delegaadi toetus.

Cruz, Rubio ja Kasich üritavad nn superteisipäeva järel, kui Trump võitis vabariiklaste eelvalimised 11 osariigist seitsmes, meeleheitlikult väärata miljardäri tõusu erakonna presidendikandidaadiks.

Vabariiklaste strateegide hinnangul on Trumpi peatamiseks normaalse eelvalimisprotseduuri kaudu aega 15. märtsini, mil Rubiolt oodatakse valimisvõitu koduosariigis Floridas ja Kasichilt Ohios, mida ta kubernerina juhib.

Trumpi edu erakonna eelvalimistel on tekitanud partei ladvikus paanika. Vabariiklaste liidrid kardavad, et tema saamise korral erakonna presidendikandidaadiks ootab neid ees hävitav lüüasaamine novembrikuistel presidendivalimistel ning erakonna lõhenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles