Poola süüdistab Venemaad presidendilennuki hukus (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarosław Kaczyński.
Jarosław Kaczyński. Foto: AP/Scanpix

Poola süüdistas Venemaad oma presidendi lennuki hukus 2010. aastal, nimetades seda terroriaktiks. Väide pälvis kohese Moskva reaktsiooni.

«Võime öelda, et olime praegu meie silme ees areneva suure terrorismi esimesed ohvrid,» ütles Poola kaitseminister Antoni Macierewicz nädalavahetusel ülikoolis peetud loengus.

Katastroofis hukkus Poola tollane president Lech Kaczyński ja veel 95 inimest. Kaczyński kaksikvend Jarosław Kaczyński juhib novembris võimule tulnud konservatiivset erakonda Seadus ja Õiglus (PiS).

Kaitseministri väitel korraldati lennukatastroof vastuseks Poola 2009. aasta taotlusele nimetada Poola ohvitseride Teise maailmasõja aegne massimõrv Katõnis genotsiidiks.

«Ei ole kahtlust, et juhtunu eesmärk oli võtta Poolalt juhtkond, mis tüüris meie riiki iseseisvusele,» ütles Macierewicz.

Kremli esindaja Dmitri Peskov nimetas täna süüdistusi «alusetuiks ja kallutatuiks» ning kinnitas, et neil pole lennuõnnetuse tegelike asjaoludega mingit pistmist.

PiS-i valitsus algatas veebruaris 2010. aasta 10. aprillil aset leidnud katastroofi uue uurimise, väites, et varasema uurimise käigus peideti põhilisi Venemaa vastutusele viitavaid fakte.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles