Saksa kohus mõistis nii USA-le kui Venemaale spioneerinud luureagendi vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus Saksamaal.
Kohus Saksamaal. Foto: SCANPIX

Müncheni kohus mõistis täna kaheksaks aastaks vangi USA Luure Keskagentuuri (CIA) ja Vene eriteenistuse kasuks spioneerinud endise Saksa luureagendi, edastas Saksa meedia.

Markus Reichel tunnistas üles dokumentide üleandmise CIA-le 95 000 euro (107 000 USA dollari) eest. Samuti andis ta kolm dokumenti üle Vene eriteenistusele.

Reicheli juhtum kerkis esile seoses CIA endise luureanalüütiku Edward Snowdeni paljastustega, mille tulemusena jõudsid avalikkuse ette andmed USA jälgimisprogrammide kohta. Paljastuste tõttu tabas kriis ka BNDd.

Reichel tunnistas, et luuras välisriikide kasuks rahulolematusest tööga BNDs.

«BNDs ei usaldanud keegi mulle midagi. CIAs oli teisiti,» ütles agent novembris kohtus. Tema sõnul ei olnud ameeriklaste huvides tegutsemine mitte ainult «seiklus», vaid sellega kaasnes ka igatsetud tunnustus.

«Ma valetaksin, kui ütleksin, et see ei meeldinud mulle,» tunnistas Reichel kohtus.

Reichel asus Saksa luureteenistuses tööle 2007. aastal ja teenis madalama palgaastme töötajana 1200 eurot kuus.

Ka CIA ei maksnud talle oluliselt rohkem, ameeriklastelt sai ta 10 000-20 000 eurot aastas, mis anti üle salajases Austria kohtumiskohas sularahas.

Kui Reichel eelmise aasta 2. juulil kinni peeti, töötas ta ikka veel BNDs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles