Riigimeedia: Süüria sõdurid hõivasid Palmyras iidse tsitadelli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmyra.
Palmyra. Foto: SCANPIX

Süüria riigimeedia teatel hõivasid valitsusväed reedel Tadmuris iidse Palmyra varemetes asuva tsitadelli, režiimivägede kätte on langenud pool Tadmuri linnast.

«Meie sõjajõud hõivasid koostöös omakaitseüksustega iidse Palmyra tsitadelli», tekitades Daeshile suuri kaotusi, öeldi uudises, milles tugineti sõjaväeallikale.

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) hõivas 13. sajandil rajatud tsitadelli mullu 23. mail ning heiskas selle tippu oma must-valge lipu.

Seejärel õhkis rühmitus mitu UNESCO maailmapärandi nimekirja kuulunud templit ning röövis tuhandeid aastaid vanu esemeid. Lisaks mõrvati Palmyras Süüria üks tuntumatest antiikmälestiste teadlastest Khaled al-Assaad.

Režiimiväed hõivasid reedel ka Tadmuri lennujaama ja pool linnast. Riigimeedia teatel lõikasid valitsusväed ära peamise maantee Tadmuri ja Deir Ezzori vahel, mis viib Iraagi piirini.

«Valitsusmeelsed väed, mida toetavad Tadmuri kohal Vene õhujõud, võtsid enda kontrolli alla pool linna ja lennujaama,» ütles sõjaväeallikas.

Vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus andmeil on võitluses Tadmuri pärast ja taganevate pühasõdalaste paigaldatud miinide plahvatustes surma saanud 18 valitsusvägede sõdurit, õhurünnakutes ja kokkupõrgetes on tapetud 24 pühasõdalast.

Vene kaitseministeeriumi teatel korraldasid Vene sõjalennukid 22.-24. märtsini Tadmuris «terroristide» sihtmärkide pihta 146 õhurünnakut.

Süüria muististeülem Maamoun Abdelkarim ütles, et valitsusväed «vabastasid ka hotellide ja restoranide kvartali ning Hauakambrite oru». Režiimiväed asuvad 600 meetri kaugusel septembris purustatud Beli templi asupaigast, lisas ta.

Abdelkarimi sõnul liiguvad väed miinide tõttu ja linna kaitsmise huvides edasi aeglaselt.

Tadmuri ja Palmyra hõivamine oleks president Bashar al-Assadi vägede jaoks suur strateegiline ja sümboolne võit. Valitsusväed saaksid sellega kontrolli suurte kõrbealade üle Süüria keskosast Iraagi piirini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles