Savtšenko võidakse vahetada Buti ja Jarošenko vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Ukraina piloot Nadja Savtšenko(paremal) Donetski linnakohtus koos oma advokaadi Nikolai Polozoviga (vasakul).
Endine Ukraina piloot Nadja Savtšenko(paremal) Donetski linnakohtus koos oma advokaadi Nikolai Polozoviga (vasakul). Foto: SCANPIX/TASS

Venemaa kohtus 22 aastaks vangi mõistetud Ukraina kodanik Nadežda Savtšenko võidakse vahetada rühma venemaalaste vastu, sealhulgas USAs vanglakaristust kandvate Viktor Buti ja Konstantin Jarošenko vastu, edastasid täna Interfaxile informeeritud allikad.

«Praegu käivad konsultatsioonid, ka konfidentsiaalseid kanaleid pidi Savtšenko vabastamiseks vangide vahetuse teel. Venemaa pakkus välja nimekirja oma kodanikest, keda vastu ta on valmis Ukraina sõjaväelase vahetama,» ütles üks agentuuriga suhelnuid.

Tema andmetel kuuluvad nimekirja USAs pikaks ajaks vangi mõistetud relvakaupmees Viktor But ja lendur Konstantin Jarošenko. «Nende seas on venemaalasi, kelle tegevust tavaliselt ei reklaamita,» märkis allikas.

Ta ei näe suuremaid takistusi vahetuse läbiviimiseks pärast seda, kui Savtšenko kohtuotsus jõustub. «Ühe inimese vahetamist mitme vastu on kasutatud ka varem. Savtšenko puhul on jutt eriti raske kuriteo - kahe venemaalase tapmise - eest süüdimõistetust. Need aga, kelle vastu teda vahetatakse, ei ole kedagi tapnud,» ütles allikas.

Venemaa presidendi pressisekretär Dmitri Peskov ütles äsja, et esialgu ei ole mingeid otsuseid Savtšenko vahetamise osas tehtud. «Esialgu saan tõdeda, et mitte midagi ei ole ette võetud, nii de iure kui de facto on Savtšenko praegusel hetkel süüdimõistetu,» ütles Peskov.

Venemaa kohus mõistis Savtšenko eelmisel teisipäeval 22 aastaks vangi. Kohtuotsus ei ole veel jõustunud, kuid Savtšenko keelas oma advokaatidel seda edasi kaevata, et mitte takistada poliitilise otsuse langetamist, mis võimaldaks tal kodumaale naasta.

Venemaalane Viktor But võeti kinni 6. märtsil 2008 Bangkokis ja anti pärast kahe aasta pikkust kohtuvaidlust välja USA-le, kus ta Colombia sissirühmituse FARC relvastamise eest 25 aastaks vangi mõisteti. But istub Illinois's Marioni föderaalvanglas, teine venemaalane, lendur Konstantin Jarošenko mõisteti USAs 20 aastaks vangi katse eest toimetada riiki suur hulk kokaiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles