Schulz: EL ei tohi teha Türgile järeleandmisi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlamendi president Martin Schulz.
Euroopa Parlamendi president Martin Schulz. Foto: SIPA/Scanpix

Euroopa Liit ei tohi teha Türgile järeleandmisi põhiõiguste ja -vabaduste valdkonnas, ütles täna Euroopa Parlamendi president Martin Schulz.

Homme jõustub Euroopa Liidu ja Türgi vahel sõlmitud vastuoluline rändelepe ning Türgi võtab sel päeval Kreekast vastu umbes 500 migranti. Iga Kreekast Türki tagasivõetud süürlase asemel saadavad Türgi võimud EL-i ühe põgenikelaagris viibiva süürlase.

Türgi saab EL-ilt vastutasuks finantsabi ja muid järeleandmisi, kuid põhiõiguste ja -vabaduste valdkonnas ei tohi Schulzi sõnul Euroopa Türgi presidendile Recep Tayyip Erdoğanile järgi anda.

«Me ei tohi vaikida Türgis aset leidvate põhiõiguste rikkumiste osas pelgalt seetõttu, et teeme põgenikeküsimuses koostööd,» lausus Schulz. «Vastupidi, peame need rikkumised hukka mõistma ning säilitama Türgiga eneseväljendus- ja inimõiguste küsimustes alalisi arutelusid.»

Schulz rõhutas, et tema hinnangul hakkab EL-Türgi rändelepe toimima. «Kõik EL-i liikmesriigid jõudsid põgenikeleppes üksmeeleni, » lausus ta. Ainuüksi Saksamaa on valmis vastu võtma 40 000, Prantsusmaa 30 000 ja Portugal 10 000 põgenikku. 

Europarlamendi presidendi hinnangul «ei koge maailmaosa 2016. aastal sama suurt rändesurvet kui mullu.

«Süüria relvarahu peab juba rohkem kui teist nädalat. See on rekord,» lausus ta. «ISIS3 terroriste tõrjutakse tagasi,» sõnas Schulz ja lisas, et uus abiraha on aidanud parandada tingimusi Jordaanias ja Liibanonis asuvates põgenikelaagrites.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles