Euroliit kritiseeris enneolematut vägivalda Ukraina idaosas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE vaatlejad Ukrainas.
OSCE vaatlejad Ukrainas. Foto: Sputnik/Scanpix

Euroopa Liit (EL) kritiseeris täna «vägivalla pretsedenditut taset» Ukraina idaosas, seda hoolimata piirkonnas ametlikult valitsevast relvarahust valitsusvägede ja venemeelsete niinimetatud separatistide vahel.

EL-i avalduse põhjustas vahejuhtum, mil piirkonnas avati tuli rahvusvaheliste vaatlejate pihta.

«Relvarahurikkumiste oluline tõus Donetski piirkonnas esindab vägivalla pretsedenditut taset pärast relvarahuleppe sõlmimist 2015. aastal,» ütles Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini.

Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsioon (OSCE) teatas laupäeva hilisõhtul, et üks nende vaatlejate meeskondadest sattus tule alla umbes 50 kilomeetri kaugusel mässuliste tugipunktist Donetski linnast.

Ukraina valitsuse kontrollitud territooriumil liikunud patrull kuulis esimest plahvatust 100-200 meetri kaugusel oma autost, pärast mida oli samast suunast kuulda ka tulistamist tulirelvadest. «Vähemalt kolm-neli kuuli vihisesid mööda 1-2 meetri kauguselt nende peadest,» teatas OSCE.

Inimesed ja autod viga ei saanud ning patrull lahkus piirkonnast viivitamatult, lisati OSCE teates. Organisatsiooni andmeil on Donetski piirkonnas täheldatud «oluliselt rohkem relvarahurikkumisi».

Teises vahejuhtumis märkas vaatlejate patrull oma autos ühte kuuliauku, kuid selle tekkimise aeg polnud selge. Samal päeval ähvardas üks separatistidest vaatlejat tulirelvaga ning patrull pidi lahkuma kontrollpunktist, millest plaanide kohaselt kavatseti läbi sõita.

Valimisvaatlejate sihikule võtmise vahejuhtumid on vastuvõetamatud, teatas EL avalduses. Ukraina idaosas 2014. aprillis puhkenud konflikt valitsusvägede ja Moskva toetatud venemeelsete mässuliste vahel on nõudnud üle 9200 inimelu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles