Soul: Põhja-Korea raketikatsetus ebaõnnestus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunakorealased jälgivad teleekraanilt Põhja-Korea raketistarti.
Lõunakorealased jälgivad teleekraanilt Põhja-Korea raketistarti. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea endise liidri sünnipäevale ajastatud raketikatsetus ilmselt ebaõnnestus, teatas reedel Lõuna-Korea kaitseministeerium.

Ministeerium ei täpsustanud raketistardi üksikasju, mis leidis aset ajal, mil mõlemad Koread vahetavad ähvardusi seoses iga-aastaste Lõuna-Korea ja USA ühisõppustega, mida Pyongyang nimetab sissetungi harjutamiseks.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un valmistub ühtlasi järgmisel kuul algavaks suureks parteikongressiks, mis peaks veelgi tema autokraatset võimu kindlustama.

Põhja-Korea on õppuste vastu protestides tulistanud merre hulga rakette ja mürske.

Kaitseministeeriumi andmeil ei ole veel selge, kas oli tegemist lühimaa- või keskmaaraketiga.

Põhja raketistart leidis aset ajal, mil Lõunas spekuleeritakse, et Pyongyang valmistub katsetama 3500 kilomeetrise tegevusraadiusega raketti, mis suudaks tabada USA sõjaväerajatisi Jaapanis ja Guamil. Väliseksperdid on andnud raketile nime Musudan - küla järgi, kus asub stardisealdeldis.

Reedel on sünniaastapäev Kim Il-sungil - praeguse liidri vanaisal ja riigi rajajal. Põhja-Korea on aeg-ajalt kasutanud selliseid pidustusi, et korraldada tuuma- või raketikatsetusi, mida rahvusvaheline kogukond peab provokatsiooniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles