Põhja-Korea: Hiinast lahkunud 13 töölist peteti Souli üle jooksma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea uudistesaade
Põhja-Korea uudistesaade Foto: Scanp

Põhja-Korea riigimeedia väitis täna, et Hiinas asuvas restoranis töötanud ja sealt Souli teatel põgenenud 13 põhjakorealast peteti Lõuna-Koreasse üle jooksma.

Kõnealused 13 inimest - restorani juhataja ja 12 töötajat - saabusid Souli möödunud nädalal, teatas Lõuna-Korea ühinemisministeerium. Ameti pressiesindaja Jeong Joon-hee sõnul survestas Põhja-Korea töötajaid täitma neile seatud valuutakvooti ning nad pettusid Pyongyangi propagandas pärast kokkupuudet välismeediaga.

Souli hinnangul haldab Pyongyang umbes 130 restorani 12 riigis ja saab sellest iga aasta tulu 10 miljonit dollarit (8,9 miljonit eurot).

Põhja-Korea propagandistlik veebileht Uriminzokkiri väitis, et Lõuna-Korea spioonid andsid restorani juhatajale altkäemaksu, kes seejärel pani 12 töötajat arvama, et nad asuvad tööle uues kohas.

«Koostöös (Lõuna-Korea) spioonidega pettis juhataja töötajaid arvama, et nad lähevad teise töökohta kaugelasuvas paigas ning seejärel pani nad lennuki peale,» öeldi artiklis.

«Röövimised on osa Souli jälgist kampaaniast Pyongyangi mustamiseks,» lisati kirjutises.

Lõuna-Korea päevaleht Hankyoreh Sinmun tsiteeris Hiina idaosas Zhejiangi provintsis Ningbos asuva restorani hiinlasest omanikku, kelle sõnul varastas põgenenud juhataja restoranilt 1,2 miljonit jüaani (164 000 eurot). Asutuses töötas 20 põhjakorealast ning ülejäänud seitse saadetakse ilmselt kodumaale tagasi, lisas omanik.

Põhja-Korea Punase Risti pressiesindaja väitis teisipäeval, et Lõuna-Korea röövis kõnealused 13 inimest ning nõudis juhtumi eest vabandamist ja isikute tagasisaatmist Põhja-Koreasse. Vastasel juhul järgnevad kujuteldamatud tagajärjed ja jõulised vastumeetmed, lisati avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles