Gruusia pidas kinni uraanimüüjad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TASS/Scanpix

Gruusia julgeolekuteenistus teatas, et on pidanud kinni kuus Gruusia ja Armeenia kodanikku, kes üritasid müüa 200 miljoni dollari väärtuses uraan-238-t. Julgeolekuteenistus ei avaldanud, kas grupeeringul oli uraanile ka ostja ega seda, mil viisil uraan hangiti.

Gruusia julgeolekutöötaja Savle Motiashvili sõnul leiti uraan-238 transportimiseks mõeldud konteiner ühe kinnipeetava korterist. Arvestades matejali gammakiirguse emissiooni taset on radioloogilise ekspertiisi kohaselt tegu eluohtliku ainega.

Süüdimõistmise korral ootab kinnipeetavaid 5 kuni 10 aasta pikkune vangistus. Hetkel viibivad uraanimüüjad eeluurimisel.

Gruusia julgeolekuteenistus on peatanud ennegi mitmeid katseid uraani või teiste radioktiivsete ainete müügiks. 2006. aastal arreteeriti Põhja-Osseetia elanik, kes üritas 1 miljoni dollari eest müüa tuumarelvades kasutatavat uraani arvatavatele islamiradikaalidele. Talle mõisteti 8,5 aastat vangistust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles