Hiina tahab hakata kasutama uut Arktilist mereteed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SIPA/Scanpix

Hiina on huvitatud uue Arktilise meretee kasutusele võtmisest, mis jookseks Vaikse Ookeani loodenurgast läbi Põhja-Jäämere Atlandi Ookeani.

Sellise marsruudi kasutusele võtmise teeb võimalikuks kliimasoojenemisest tulenev polaarjää taandumine. Lühem laevatee läbi Arktilise Ookeani säästaks Hiina firmadele aega ja raha. Näiteks marsruut Põhja-Jäämere kaudu Shanghaist Hamburgi oleks 2800 meremiili lühem kui Suessi kanali kaudu.

«Kui see marsruut saaks üldkasutatavaks, muudaks see otseselt globaalset meretransporti,» sõnas Hiina Mereohutuse Administratsiooni kõneisik Liu Pengfei, ning lisas, et «sel oleks märkimisväärne mõju rahvusvahelisele kaubandusele, maailma majandusele, kapitali liikumisele ja ressursside kasutamisele.»

Liu lisas, et Hiina laevad hakkavad uut veeteed kasutama millalgi «tulevikus», konkreetset daatumit täpsustamata.

Hiina on polaarregioonis üha suuremat aktiivsust üles näidanud, sõlmides vabakaubandusleppe Islandiga ning olles muuseas Gröönimaa suurim kaevandusinvestor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles