Meedia: enesetapupommar Laachraoui töötas Brüsseli lennujaamas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Najim Laachraoui
Najim Laachraoui Foto: SCANPIX

Üks end märtsis Brüsseli lennujaamas õhku lasknud džihadistidest oli enne 2012. aastat seal viis aastat töötanud, teatas eile Belgia telekanal VTM.

Varem on selgunud, et terrorist Najim Laachraoui töötas mõne aasta eest lühikest aega ka Euroopa Parlamendis koristajana.

Laachraoui oli üks kahest enesetaputerroristist, kes end 22. märtsil Brüsseli lennujaamas õhku lasi. Koordineeritud rünnaku kolmas plahvatus viidi läbi metroos ja kolmes plahvatuses kokku sai surma 32 inimest.

Laachraoui töötas kuni 2012. aastani viis aastat Brüsseli lennujaamas, ütles flaamikeelne telekanal VTM. Teates ei täpsustatud, missugust tööd ta lennujaamas tegi, kuid öeldi, et enne uksekaartide andmist tehakse töötajatele harilikult põhjalik julgeolekukontroll.

Lennujaam ei ole teadet ametlikult kinnitanud.

Laachraoui DNA jälgi leiti ka Brüsseli korterist, kus olid valmistatud rünnakuks kasutatud lõhkeainevööd.

Arvatakse, et elektriinseneriks õppinud 24-aastane Laachraoui oli ka novembrikuiste Pariisi rünnakute pommimeister.

Rünnakud on omaks võtnud äärmusrühmitus Islamiriik.

Euroopa Parlament ütles 6. aprillil, et üks enesetapuründajatest oli töötanud 2009. ja 2010. aasta suvel parlamendi Brüsseli peakorteris koristajana.

Belgia prokuratuuri andmetel sõitis Laachraoui 2013. aasta veebruaris Süüriasse ja liitus IS-iga. Euroopas ilmus ta taas välja kaks kuud enne Pariisi veresauna, politsei pidas ta septembris kinni Austria-Ungari piiril.

Ta kasutas võltspassi Soufiane Kayali nimele ja reisis koos Salah Abdeslami - ainsa ellujäänud Pariisi rünnakute kahtlusalusega.

Kolmapäeval tuli telekanalilt VTM ka teade salajasest palveruumist Brüsseli lennujaamas, mis avastati vahetult enne 22. märtsi rünnakuid. Sinna kogunesid radikaliseerunud töötajad salaja palvetama. Lennujaam sulges politsei nõudel palveruumi.

VTM-i andmetel on uurijad koostanud praeguseks nimekirja vähemalt 50 radikaliseerunud lennujaamatöötajast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles