Jordaania piiri ääres kõrbes on lõksus 64 000 süürlast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Süüria-Jordaania piiri äärde on hiljutise rünnakute intensiivistumise tõttu kogunenud ligi 64 000 süürlast, kes ootavad võimalust pääseda Jordaania kuningriiki, teatas eile Jordaania piirivalme komandör, vahendab Fox News.

Ainuüksi viimaste päevade jooksul on saabunud kahe riigi kõrbelisele piirialale ligikaudu 5500 inimest, kes on põgenenud otseselt Aleppot tabanud õhurünnakute eest, ütles täna ajakirjanikele komandör Saber al-Mahayreh. Viimaste nädalate jooksul on Aleppos hukkunud 280 tsiviilisikut.

Humanitaarorganisatsioonide sõnul peaks Jordaania riiki sisenemiseks vajalikke protsesse kiirendama, sest põgenikud elavad hetkel olematutes tingimustes, kus enamikul puudub peavari. Organisatsioonide esindajad märgivad, et ÜRO hallatav Azraqi laager Jordaanias on hetkel praktiliselt tühi ja sinna võiks mahutada veel tuhandeid põgenikke.

Jordaania võimude sõnul on aga põgenike näol tegu võimaliku turvariskiga, sest mitmed neist on pärit ISISe kontrollitavatelt aladelt.

«Ligikaudu 2000 piiri äärde saabunud süürlasel kokkupuude ISISega,» ütles al-Mahayreh. Lisades, et osadelt end põgenikena esitlevatelt inimestelt on ka juba relvad ära võetud.

Hetkel on inimesed kogunenud peamiselt kahte piirkonda - Rokbanis on 59 000 inimest ja Hadalatis 5000 inimest, ütles piirivalve komandör. Hadalatist Jordaania pealinna Ammani on ligikaudu 320 kilomeetrit.

Kodudest põgenevate inimeste arv on viimastel kuudel taas tõusnud.

Jordaania sõjaväe jõudude sõnul on põgenikud saanud ÜRO abiorganisatsioonidelt nii telke, kütteseadeid, toitu ja ravimeid.

Eile lubati Jordaaniasse siseneda neist 300-l, kelleast enamik olid naised, lapsed, haiged või vanurid.

Aleppost pärit põgeniku Ahmed Jadouhi sõnul on tema kodulinn suures osas hävitatud. «Meil on olnud enam kuhugi minna, nii otsustasimegi hakata Jordaania suunas liikuma,» sõnas ta.

Üks teine põgenik, kes kartes võimalikke repressioone oma nime all rääkida ei soovinud, ütles, et on elanud Jordaania piiri ääres telgis juba kuus kuud. Ta lisas, et pole julgenud avaldust Jordaaniasse sisenemiseks esitada, sest see võib tähendada tagasi Süüriasse saatmist.

Pärast Süüria konflikti eskaleerumist hoidis Jordaania oma 378 kilomeetri pikkuse riigipiiri 45 piiripunkti avatuna, kuid peale massilist põgenike sissevoolu, on praeguseks neist avatud vaid viis ning kolm mõeldud ainult haavatute jaoks.

2011. aastast alates on hukkunud Süüria sõjas 270 000 inimest ja riigist lahkunud ligikaudu 5 miljonit süürlast, ametlike andmete kohaselt viibib neist Jordaanias 640 000, jordaanlased ise hindavad aga süürlastest põgenike hulka 1,4 miljonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles