USA sõjalaev möödus Hiina tehissaartest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

USA sõjalaev möödus täna vaidlusalusest rahust Lõuna-Hiina meres, millele Peking on rajanud tehissaare. Hiina väljendas sellega seoses rahulolematust ja vastuseisu.

Raketiristleja William P. Lawrence möödus vähem kui 12 meremiili kauguselt Hiina poolt hõivatud Fiery Crossi rahust, mida nõudlevad endale ka Vietnam ja Filipiinid.

«See operatsioon vaidlustas Hiina, Taiwani ja Vietnami katsed piirata navigeerimisvabadust aladel, mida nad endale nõudlevad,» ütles USA kaitseministeeriumi pressiesindaja Bill Urban avalduses.

«Kuna Filipiinide nõuded seoses Lõuna-Hiina merega ei ole suunatud Ühendriikide ja teiste meresõiduvabaduse ja rahvusvahelise mereõiguse konventsiooniga tagatud õiguste piiramisele, ei vaidlustatud neid nõudeid,» sõnas ta.

Hiina välisministeeriumi esindaja Lu Kang ütles, et sõjalaev sisenes «Hiina valitsuse loata ebaseaduslikult Hiina Nansha saarte ümbrusse».

Nansha on vaidlusaluste Spratly saarte hiinapärane nimetus, mis hõlmab ka Fiery Crossi rahu.

Fiery Crossi rahu asub umbes 1000 kilomeetri kaugusel Hiina Hainani saarest. Peking on ehitanud rahule 3000 meetri pikkuse maandumisraja.

Tegu oli Washingtoni viimaste kuude kolmanda navigeerimisvabaduse operatsiooniga pärast seda, kui Hiina rajas vaidlusalusesse piirkonda mitu tehissaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles