Bulgaaria valitsus minetas parlamendienamuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bojko Borisov
Bojko Borisov Foto: AFP/SCANPIX

Bulgaaria peaministri Bojko Borisovi konservatiivne valitsus minetas eile asepeaministri lahkumise järel parlamendienamuse.

Asepeaminister Ivailo Kalfin, kes täitis ka tööministri ülesandeid, astus tagasi pärast oma vasaktsentristliku erakonna ABV (Alternatiiv Bulgaaria taassünni eest) otsust loobuda valitsuse toetamisest.

Endise presidendi Georgi Parvanovi asutatud ABV-l on parlamendis 11 saadikukohta ning erakonna toetus oli seni taganud Borisovi valitsusele 240-kohalises parlamendis 125 kohaga napi enamuse.

Endine turvamees, tuletõrjuja ja politseiülem Borisov, on valitsenud kõikuva parlamendienamuse toel Bulgaariat viimased kolm aastat. Ta oli peaminister ka aastatel 2009-2013.

2013. aastal astus ta tagasi üleriigiliste vaesuse ja korruptsiooni vastaste protestide tõttu.

Tema konservatiivne erakond GERB (Kodanikud Bulgaaria Euroopaliku Arengu Eest) võitis 2014. aasta valimistel 83 kohta. GERB moodustas seejärel vähemusvalitsuse Reformistliku Blokiga (23 saadikukohta). Kümme Reformistliku Bloki parlamendisaadikut on sestsaadik liitunud opositsiooniga.

Vähemusvalitsust on seni toetanud ka mõõdukalt rahvuslik Patriootlik Rinne (18 kohta) ja ABV.

ABV otsus loobuda koalitsiooni toetamisest annab suurema kaalu Patriootliku Rinde häältele.

Ehkki ABV tekkis Bulgaaria Sotsialistliku Partei lõhenemise tulemusena, võivad nad oktoobrikuistel presidendivalimistel oma jõud koondada ja ühiskandidaadi esitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles