Niinistö tahaks korraldada arktilise tippkohtumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö kohtus koos teiste Põhjamaade juhtidega Valges Majas USA presidendi Barack Obamaga.
Soome president Sauli Niinistö kohtus koos teiste Põhjamaade juhtidega Valges Majas USA presidendi Barack Obamaga. Foto: Scanpix/AFP

Soome presidendi Sauli Niinistö hinnangul oleks arktiline keskkond ideaalne paik korraldada Arktika küsimustele pühendatud tippkohtumine, kus võiksid kohtuda USA ja Venemaa riigipea.

Niinistö ütles Valge Maja õuel Soome ajakirjanikele, et taoline kohtumine võib osutuda võimalikuks vaid juhul, kui üleilmne julgeolekuolukord ja majandussuhted paranevad.

«See on kauge ja isegi veidi utopistlik mõte, kuid usun, et kõik (Soome ja Põhjamaade tippkohtumisel) osalejad mõistsid, et Soomel ei oleks midagi taolise kohtumise võõrustamise vastu,» märkis ta.

«Me oleme seda mõtet mitmel kohtumisel väljendanud ja seni ei ole keegi seda täielikult põhja lasknud.»

Niinistö ja teised Põhjamaade juhid kohtusid Valges Majas USA presidendi Barack Obamaga. Nad arutasid muu hulgas julgeolekuolukorda Euroopas, kogu maailmas ja eriti Läänemerel. Nad olid sama meelt muu hulgas selles, et dialoog Venemaaga on äärmiselt tähtis.

«Vaja on keskustelu, et Venemaa oleks võimalik rahvusvaheliste suhete süsteemi tagasi saada,» ütles Niinistö.

«Vastupidiselt sellele, nagu Soomes mõned üritavad väita, ei ole ma kuulnud kriitikat oma kontaktide kohta Vene presidendiga. Vastupidi, mind on selle eest palju kiidetud -- muu hulgas Ühendriikides,» lausus president.

Niinistö hinnangul on USA ja Venemaa suhete leevendamise osas hea algus, et riigid on suutnud moodustada vähemalt mingil moel toimiva kontakti Süüria olukorra kohta.

Soome riigipea tõi tippkohtumisel esile oma soovi, et USA või NATO teeksid Euroopa Liiduga koostööd hübriidsõja valdkonnas. Hübriidsõda ei ole tema arvates vaid NATO vastutusala ja siin oleks ruumi teistelegi toimijatele.

«Oleks väga hea, kui EL võtaks end julgeoleku osas kokku ja saadaks Euroopa kodanikele selge sõnumi, et kanname teie julgeoleku eest hoolt,» märkis ta. «Siin oleks ELil väga hea võimalus tegutseda, sest julgeolek teeb eurooplastele kõige enam muret,» ütles president.

Tähtsal kohal tippkohtumisel olid ka migratsioon ja põgenikud.

«Ühtne seisukoht on, et hädasolijaid aidatakse, kuid tuleb kindlaks teha, kes vahetut abi vajab,» võttis Niinistö kokku.

Tema meelest ei ole Euroopa võimeline kõiki parema elu otsijaid abistama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles