Iisrael: Süüria valitsusväed kasutasid närvigaasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashar al-Assad.
Bashar al-Assad. Foto: AP/Scanpix

Süüria presidendile Bashar al-Assadile lojaalsed režiimiväed lasid esimest korda pärast aastat 2013 käiku keemiarelva sariini, väidavad Iisraeli allikad.

Süüdistuste järgi kasutas Süüria sõjavägi keemilise ainega rikastatud mürske pealinna Damaskuse lähedal terrorirühmitise ISISe võitlejate vastu. Kui teade peaks osutuma tõeseks, tähendaks see, et vaatamata lepetele on Assadil säilinud võimekus keemiarelvade kasutamiseks.

Kokkulepe keemiarelvade likvideerimiseks sõlmiti 2013. aasta augustis, kui režiimiväed olid närvigaasiga VX tapnud pealinnas ligi 1400 mässulist. Ehkki Ameerika Ühendriikide president Barack Obama oli keemiarelvad kuulutanud «punaseks jooneks», millega kaasnevad USA õhulöögid, taganes ta toona oma väljaütlemistest ja sõjalist sekkumist ei järgnenud.

Hiljem on Assad korduvalt kasutanud võrdlemisi lihtsakoelist kloriini – ent nüüdses vahejuhtumis kasutust leidnud sariin on kordi surmavam. Iisraeli andmeil heitsid valitsusväed närvigaasiga pomme paar nädalat tagasi. ISIS on kandnud rünnakus raskeid kaotusi, ehkki ohvrite täpne arv on teadmata.

Iisraeli ametniku sõnul suutis Assad suure osa oma keemiarelvadest vaatamata lubadustele aastate eest ära peita. «Nad petsid meid ja neil on ikka veel sariini,» lausus allikas. «Hiljuti otsustasid nad seda uuesti kasutada. Kui tabu on juba murtud, saab sellest tavapärane relv. Pole mingeid punaseid jooni ning sariin muutub tavaliseks,» rääkis ametnik.

Lõhnatu ja nähtamatu sariin tekitab krampe ja halvatust ning surm saabub mõne minutiga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles