Kortunov: Venemaa ei taha Euroopa julgeolekusüsteemist välja jääda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipud
NATO lipud Foto: SCANPIX

Venemaa on olnud alati mures Euroopa julgeolekusüsteemi pärast, kuhu Moskva ei kuulu, ütles Vene Rahvusvaheliste Suhete Nõukogu esimees Andrei Kortunov usutluses BNSile.

«Venemaa on alati otsinud viise laua äärde pääsemiseks endale liigseid kohustusi võtmata,» ütles Kortunov Lennart Meri konverentsi veerel antud usutluses.

Kui Euroopa julgeolekusüsteemi keskne komponent on NATO ja Venemaa sinna ei kuulu, tähendab see tema hinnangul, et Venemaa muutub marginaalseks jõuks.

«Parim võimalus oli Vene-NATO nõukoguga seoses. Venemaa arvas, et NATO-Vene nõukogust ja NATOst saavad Euroopa julgeolekuarhitektuuri kaks tugisammast, aga NATOs kaheldi selle kogu keskses rollis Euroopa julgeoleku jaoks,» sõnas Kortunov.

Vene rahvusvaheliste suhete eksperdi sõnul on Moskva keerulises olukorras, sest soovib ühest küljest olla osa Euroopa julgeolekusüsteemist, ent teisest küljest on riigile vastumeelne võtta endale liiga palju siduvaid kohustusi.

Ühel hetkel peab Venemaa need kaks vaatenurka ühitama ja vastu võtma otsuse, sõnas Kortunov BNSile. «Kui tahate kuhugi kuuluda, peate järgima selle reegleid. Kui te kuhugi ei kuulu, puudub teil sõnaõigus ja te ei ole otsustamise juures,» lausus ta.

See on olnud Venemaa jaoks alati probleem, ent mitte ainult Venemaa jaoks, ütles Kortunov. Ka USAs on poliitikuid, kes ei suuda alati vastu panna ühepoolse tegutsemise kiusatusele, ütles Vene Rahvusvaheliste Suhete Nõukogu esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles