Prantslased paljastavad Venemaa propagandakanalit (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ria Novosti /Scanpix

Prantsuse telekanali Canal+ saade Le Petit Journal võttis sihtmärgiks Vene meedia kallutatuse ja selle propagandategevuse Lääne-Euroopas – täpsemalt kanali Rossija 1 saate «Nädala uudised» ja selle juhi Dmitri Kisseljovi.

Canal+ tõi näiteks ühe saate, mille teemaks on euroskeptikute menu kasv Prantsusmaal. Sellegipoolest filmis võttemeeskond hoopis meeleavaldajaid, kes protestisid uue tööseaduse vastu. Ehkki Euroopa kohta ei osanud intervjueeritavad midagi kosta, kasutati nende vastuseid aga nimelt selles kontekstis.

Kui prantsuse ajakirjanikud näitasid allikatele nende jutu põhjal tehtud Vene ajakirjanike lugusid, ei tundnud need iseendi sõnu enam ära. «See on kohutav ja vastik, et mu sõnu sel moel tõlgendati. See pole isegi mitte valetõlge – need on täiesti leiutatud,» ütleb üks prantslane, kellele pandi suhu lause, et «ta kardab migrante.»

«Ei, ma ei karda migrante,» väitis allikas. «Ütlesin neile, et tunnen end turvaliselt ning migranditemaatikal pole minu jaoks ohuga mingit pistmist. Et ma pooldan põgenike vastuvõtmist maalt, kus käib sõda,» kommenteeris prantslane Kisseljovi väärtõlgendust.

Sarnane juhus oli ka ühe pensionäriga, kelle kaksteist minutit väldanud intervjuust lõigati valmis poole lühem lõik. Taustal on hästi kuulda tema algset juttu, mis kirjeldab Pariisi eeslinnade kehva eluolu. Reporter tüürib aga teema mujale. «Kui palju on teil siin mošeesid?» küsib ta allikalt. «Lõppude lõpuks peate ju oma maksudega neile inimestele peale maksma?»

Videokeskkonda Youtube ülesriputatud lõik tekitas kommentaarides ka elavat vastukaja. «Me elame juba kaks aastat sellises põrgus, aga te hakkate Euroopas alles nüüd tähele panema. Noh, parem hilja kui mitte kunagi,» kirjutab üks venekeelne kasutaja.

Vaata allpoolasuvast videost prantsuse satiirikanali lõiku Vene meediast. 

Parandatud 25.05. Dmitri Kisseljovi saade «Nädala uudised» on eetris kanalis Rossija 1, mitte Russia Today.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles